Slováci o víkendu otestovali na koronavirus dvě třetiny populace

Slovensko o uplynulém víkendu otestovalo na koronavirus dvě třetiny svých obyvatel. Testy odhalily 38.359 nakažených lidí, tedy 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. Výsledky dnes oznámil premiér Igor Matovič. Na tiskové konferenci předseda slovenské vlády řekl, že plošné testování může být alternativou k celostátní karanténě v souvislosti se šíření koronaviru a nemoci covid-19.

„Udělali jsme velký krok pro Slovensko. Tímto experimentem jsme možná ukázali cestu i jiným zemím, které se s touto nemocí trápí,“ řekl Matovič.

Výsledky největší logistické akce v novodobých dějinách Slovenska podle premiéra neznamenají, že lze odbourat plošná karanténní omezení. Matovič znovu vybídl i obyvatele s negativním výsledkem testu, aby se v souvislosti s koronavirem chovali zodpovědně. Použité testy při akci jsou totiž méně přesné než laboratorní PCR testy.

Účast na bezplatném testování obyvatel starších deseti let nebyla povinná. Vláda ale už dříve rozhodla, že na lidi s negativním výsledkem testu se tento týden nebude vztahovat zákaz vycházení. Ti, kteří se nedali otestovat, nemohou kromě jiného nastoupit do práce nebo navštívit úřady či obchody s výjimkou prodejen, které nabízejí životně důležité zboží včetně potravin.

Autor: ČTK

  Rusko vyhostí dvacet zaměstnanců české ambasády. Zemi musí opustit do pondělí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com