Češi utíkají před koronavirem do zahraničí. Do některých destinací mohou nadále bez testu

Česko v posledních týdnech zažilo extrémní nárůst případů koronaviru, což z něj udělalo nelichotivého premianta, a mnoho zemí českým občanům znovu uzavřelo své hranice. Najdou se však destinace, které české dovolenkáře nadále vítají. Mnoho Čechů tak rádo využilo možnost uniknout jak chladnému počasí, tak i nepříznivé epidemiologické situaci.

I když Tunisko zařadilo Českou republiky mezi země s vysokým rizikem nákazy, umožňuje českým obyvatelům přílet bez negativního testu v případě, že cestují s cestovní kanceláří.

„Využili jsme toho, že do Tuniska se může cestovat bez testu. Chceme teplo a chceme trochu vypustit tu dnešní realitu tady,” řekla Novinkám jedna z pasažérek sobotního letu na tuniský ostrov Džerba. „Strach nemáme, to bych nesměla jít ani nakoupit, kdybych měla strach,” dodala.

„V podstatě je to téměř všude s koronavirem lepší než v České republice. Tak si jedeme trochu odpočinout při zachování veškerých bezpečnostních opatření,” zmínila další cestující.

Mezi další důvody pro dovolenou v teplé destinaci cestující například uvedli, že chtějí načerpat vitamín D, který posiluje imunitu vůči koronaviru, i získat energii pro následující zimní období.

Podle ředitelky cestovní kanceláře Fantasy Travel Šárky Holakovské je teď mezi Čechy největší zájem právě o Tunisko a Egypt. „Aktuálně se v těchto destinacích rekreuje téměř tisíc českých klientů. Tunisko je v tuto chvíli jedinou blízkou prázdninovou destinací, kam není potřeba negativní test na covid-19, a to ani po příletu do země, ani po návratu do ČR,” uvedla.

Kvůli zájmu byla také prodloužena sezónní linka mezi Prahou a tuniským ostrovem Džerba do konce listopadu. „Není však vyloučeno, že se nakonec bude na Džerbu létat celou zimu,” dodala Holakovská.

Cestovky test proplatí

V případě Egypta jsou sice negativní testy povinné jak při příletu do země, tak při návratu do Česka, některé cestovky se rozhodly Čechům test proplatit.

  Vláda schválila lidem a obcím z okolí Vrbětic odškodné 660 milionů

„Rozhodli jsme se svým klientům uhradit testy jak při cestě do Egypta, tak při cestě zpátky,” uvedl provozní ředitel CK BlueStyle Ondřej Rušikvas. V případě cesty tam se testy provádějí při příletu na egyptské letiště. Když se nákaza u některého z cestujících potvrdí, přečká karanténu v zakoupeném hotelu.

Při návratu do Česka je pak nutné si nechat udělat PCR test, který cestovka zpětně proplatí do výše standardního testu, tedy 1750 korun za osobu. Lidé však musí potvrzení zaslat cestovní kanceláři do 14 dnů.

Kromě Tuniska či Egypta mohou Češi nadále cestovat i do dalších exotických destinací. Novinky na letišti narazily i na cestující, která se právě chystala do Zanzibaru.

„Tam nejsou nutné testy ani roušky,” uvedla. „Koronaviru se bojím i nebojím. Možná letím, kde není, abych tady v České republice, když je to teď špatné, nebyla,” dodala.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com