USA stále neznají vítěze, šest států sčítá hlasy

Dva dny po uzavření volebních místností Spojené státy stále neznají jméno budoucího prezidenta. Hlasy se dál sčítají v šesti státech. Například klíčová Pensylvánie má podle agentury Reuters sečteno již 95 procent hlasů, podobně důležitá Georgia dokonce 99 procent. V obou případech je poměr hlasů pro současného prezidenta Donalda Trumpa a jeho vyzyvatele Joea Bidena velmi těsný.

Podle odhadu agentury AP Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů, podle CNN je poměr 213 ku 253. Pro celkové vítězství ve volbách je třeba 270 volitelů (infografika s volebními výsledky zde).

Ve hře jsou stále hlasy volitelů z pěti klíčových států: Pensylvánie, Georgie, Severní Karolíny, Arizony a Nevady. Výsledek hlasování není znám ani na Aljašce, kde se ovšem očekává vítězství prezidenta Trumpa.

Podle přehledu, který zveřejnila agentura Reuters, jsou ke zveřejnění výsledku nejblíže v Georgii, kde sečetli již 99 procent hlasů. Trumpovi jich voliči zatím dali 49,4 procenta, Bidenovi rovněž 49,4 procenta. Těsný bude výsledek také v Pensylvánii, odkud sondážní agentura Edison Research hlásí po sečtení 96 procent hlasů 49,5 procenta pro Trumpa a 49,2 procenta pro jeho demokratického vyzyvatele.

Podle zástupkyně vedení Pensylvánie Kathy Boockvarové se dá výsledek z tohoto klíčového státu očekávat ještě dnes. Zdržení při sčítání podle ní způsobil mimo jiné neobvykle vysoký počet korespondenčních hlasů. V noci na dnešek SEČ jich zbývalo sečíst ještě asi 300.000. Podle Boockvarové pochází zatím nesečtené hlasy hlavně z městských oblastí, například Filadelfie či Pittsburghu, kde podle amerických médií žijí spíše voliči demokratů. Biden tak má šanci získat 20 pensylvánských volitelů, kteří by mu zajistili vítězství ve volbách.

Trump zatím těsně vede v Severní Karolíně, kde je sečteno podle agentury Reuters 95 procent hlasů, v Nevadě je po sečtení 89 procent hlasů naopak ve vedení Biden. Bývalý viceprezident USA má zatím navrch i v Arizoně, kde sečetli 90 procent hlasů. Stanice Fox News a agentura AP již dříve odhadli, že Biden v Arizoně zvítězil, další velká média, například stanice CNN, ABC či CBS, ale vyčkávají. Podle nich je souboj příliš těsný na to, aby se dal označit jednoznačný vítěz.

  USA chtějí udržet v NATO ‚politiku otevřených dveří‘. Rusko vyzývají ke stažení jednotek od hranic Ukrajiny

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com