V Praze jsou lidé většinou kvůli covidům doma a zájem o hospody poklesl

Pohyb osob v důsledku antikoravirových opatření se zatím nejvíce snížil v Praze. Důvodem je přehled mobility lidí v jednotlivých regionech, o kterém na Twitteru informoval Marián Hajdúch, vedoucí laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví. Výsledky podle něj odpovídají klesajícímu počtu nových případů infekce COVID-19 zejména v Praze. Ve srovnání se zbytkem České republiky se nejvíce zvýšil počet lidí, kteří zůstali doma v hlavním městě, a zároveň se nejvíce snížil počet lidí, kteří chodí do nákupních center nebo na občerstvení do restaurací.

Hajdúch uvedl: „Poslední akční zpráva Google ukazuje, že mobilita byla výrazně snížena, zejména v Praze, což souvisí s poklesem výskytu nových případů.“ Podle něj je v Praze z hlediska počtu obyvatel nyní nejnižší počet infekcí. 32 na 100 000 lidí. Hajdúch dodal: „Je to poprvé, co je vidět obrovský dopad uzavřených míst v neděli.“

Podle průzkumu mobility dat z Google Maps klesl mobilní trend míst pro volný čas (jako jsou restaurace, nákupní střediska, zábavní parky, muzea, knihovny nebo kina) ve srovnání s obvyklou situací o 51%. Přibližně 38% snížilo počet lidí využívajících veřejnou dopravu, 34% pracoviště a 4% počtu parků. Naproti tomu 1% lidí nakupuje potraviny, lékárny nebo léky, zatímco více než 15% je doma. Datum je 3. listopadu.

V Praze je největší změnou oproti ostatním regionům nákup potravin. Počet návštěv hotelu Capital a nákupního centra se snížil o 61%. Ve středních Čechách je nejnižší 38%. Počet lidí, kteří jdou do Prahy, se snížil o 30%, zatímco ve Zlíně se počet lidí, kteří jdou do parku, zvýšil o 44%.

Počet cestujících MHD v Praze klesl o 49%, nejnižší v Olomouckém kraji, poklesl o pětinu. Asi 47% lidí v Praze přišlo o pracoviště a každý pátý žije více doma. V Karlovarském kraji je nejméně lidí, kteří mohou pracovat doma. Počet lidí na pracovišti v tomto regionu se snížil o 26%, zatímco počet lidí doma je o 11% vyšší než obvykle. Pokud jde o nákup potravin nebo léků, většina lidí jde do Středních Čech, o 6% více než obvykle. Naproti tomu ve Zlínském a Královéhradeckém kraji byly nákupy lidí nejméně a jejich počet klesl o 6%.

  Ústavní soud odmítl stížnost Babiše ve sporu s jeho kritičkou Filipovou

V sobotu potvrdila Česká republika 7722 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba o 3680 méně než před týdnem. Podle ministerstva zdravotnictví je Praha nejlepší. Odborníci však předpovídají, že zpomalení epidemie se zpomalí a bude pokračovat po celý listopad. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že omezování kontaktů, zvyšování počtu pracovníků pracujících z domova a odpovědné dodržování přijatých protiepidemických opatření bude rychlejší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com