Rusko potřebuje hotovost. Zabrání tomu, aby společnost profitovala z daňového ráje

Kreml doufá, že odstraní mezery v tom, že ruské společnosti rádi profitují ze zahraničních podílů. Od ledna zvýší Moskva sazbu daně ze zisků společností převedených na nižší sazby daně, jako je Kypr, Malta a Lucembursko.

Wall Street Journal (WSJ) ve čtvrtek uvedl, že krok Moskvy byl nejagresivnějším opatřením k vrácení daní do země. Ruské společnosti dosud posílaly zisky držitelům daňových rájů ve formě dividend nebo úrokových výnosů, přičemž v Rusku platily v průměru 2% daň. Pravidlo bylo původně zavedeno pro zahraniční společnosti. Aby je povzbudili k podnikání v Rusku, stačí přidat nějaké daně ze zisků vrácených do jejich domovských zemí.

Ruské společnosti však tuto mezeru v předpisech ke snižování daní již dlouho využívaly.

Rusko vybírá 20% daň z většiny úrokových výnosů a 13% daň z příjmů z dividend. Na Kypru mohou být podobné daně nulové.

Ruská vláda zvýší sazbu daně z většiny úrokových výnosů nebo dividend ze společností převedených na Kypr, Maltu nebo do Lucemburska na 15%. Očekává, že roční příjmy přesáhnou 2 miliardy USD (45,2 miliardy korun).

Wall Street Journal napsal, že tato změna je součástí dlouhodobého úsilí prezidenta Vladimira Putina zabránit odlivu kapitálu v zemi a vrátit ruský kapitál do Ruska. Krize koronavirů a nízké ceny ropy zasáhly rozpočtové příjmy země a uvrhly zemi do recese. Náměstek ministra financí Alexej Sazanov uvedl, že jsou katalyzátorem tohoto rozhodného kroku.

Například Kypr má stovky ruských společností. Patří mezi ně agropodnikání Rusagro Group, internetová organizace Mail.ru a platební makléř Qiwi. Skupina O’Key má v Rusku 160 supermarketů. Největší ruská technologická společnost Yandex a největší maloobchodníci skupiny X5 Retail Group se nacházejí v Nizozemsku.

Ruská pokladna potřebuje hotovost. Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl schodku rozpočtu 23 miliard amerických dolarů (517 miliard korun). Podle údajů Mezinárodního měnového fondu ruská ekonomika letos poklesne o 4,1%. Epidemiologická situace v Rusku se zhoršuje.Úřady hlásí více než 18 000 infekcí každý den po dobu pěti po sobě jdoucích dnů a podle některých zdrojů jsou tamní nemocnice již přeplněné. Kreml nicméně odmítl znovu ukončit provoz.

  Reakce Ruska na volby v USA byla tichá. Čekají na výsledky

Autor: Pavel Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com