Asijské akcie po zvolení Bidena rostou, Nikkei nejvýše za 29 let

Akcie v Asii zahájily nový týden růstem a japonský akciový index Nikkei uzavřel na nejvyšší hodnotě za 29 let. Zvolení Joea Bidena americkým prezidentem zvýšilo zájem o rizikovější investice, protože investoři čekají méně regulací a více měnových stimulací.

Index MSCI akcií z Asie a Tichomoří bez Japonska si odpoledne místního času připisoval 1,4 procenta a obchodoval se kolem 614,7 bodu, nejvýše od ledna 2018. Minulý týden index stoupl o 6,2 procenta, což byl jeho nejlepší týdenní růst od počátku června. Japonský index Nikkei vzrostl o 2,1 procenta na 24.839,84 bodu, což byl jeho nejvyšší závěr od 5. listopadu 1991.

Čínské akcie během dne díky naději na zlepšení americko-čínských vztahů stouply nejvýše za pět let a indické na nový rekord. Australské uzavřely nejvýše za osm měsíců.

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Jeho republikánský protikandidát Donald Trump však neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval. Avizoval již přepočty hlasů v některých státech a naznačil, že bude výsledky nadále napadat u soudů.

Trhy vítězství Bidena očekávaly a z velké části ho již do ceny zohlednily. Analytici však také čekali, že republikáni získají většinu v Senátu, což by mohl být problém pro některé Bidenovy plány. O rozložení sil v Senátu se ale rozhodne až v lednu.

Investoři se nyní zaměří na schopnost Bidena rozšířit stimulační opatření a zbrzdit šíření nemoci covid-19. Za minulý týden měly USA rekordní počet nakažených, napsala agentura Reuters.

Autor: ČTK

  Pomoc byla během pandemie obrovská. Podnikatelé dostali od státu přes 300 miliard, říká Havlíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com