Pražská burza dál posiluje, k růstu jí pomohly akcie Monety a Erste

Pražská burza dnes opět posílila a dále se drží na nejsilnější úrovni za více než půl roku. Index PX stoupl o 0,13 procenta na 1388,53 bodu. Naposledy byl vyšší letos 10. května. K růstu dnes burze pomohly akcie Moneta Money Bank a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

V zelených číslech uzavřela dnešní obchodování většina hlavních emisí. Z nich nejvýraznějších zdražení dosáhly akcie Monety a Erste, které zároveň patřily k nejobchodovanějším. Cenné papíry Moneta Money Bank si polepšily o rovné jedno procento na 91,30 koruny, což byl největší nárůst z hlavních emisí. Akcie Erste posílily o 0,77 procenta na 879 korun.

Mírného růstu burza dosáhla navzdory oslabení cenných papírů Komerční banky, s nimiž se obchodovalo v největším objemu. Odepsaly 0,95 procenta na 676 korun. Největší propad postihl akcie zbrojovky Colt CZ, které zlevnily o 3,12 procenta na 528 korun.

Koruna dnes nepatrně posilovala k euru i dolaru

Koruna dnes zůstala téměř beze změny. Vůči euru posílila česká měna ve srovnání s pondělním závěrem o dva haléře na 24,50 Kč/EUR. K dolaru si pak polepšila o haléř, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,40 Kč/USD.

Analytička Komerční banky Jana Steckerová upozornila na rozhovor viceguvernérky České národní banky Evy Zamrazilové pro Hospodářské noviny. Podle ní centrální bankéři čekají na více signálů z ekonomiky, včetně struktury HDP a vývoje mezd, aby správně určili čas pro snížení úrokových sazeb.

„Zatím se tedy ČNB rozhodla vyčkat, až skutečně inflace bude směřovat k cíli bezpečně a dlouhodobě. To je i v souladu s naším očekáváním, kdy první snížení úrokových sazeb očekáváme v únoru. Koruna na zveřejněné informace nereagovala,“ uvedla Steckerová.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,52 24,50
Kč/USD 22,41 22,40

Zdroj: Patria Online

  V Česku ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com