Nová slovenská vláda premiéra Fica získala důvěru sněmovny

Slovenský parlament dnes podle očekávání vyslovil důvěru nové vládě už čtyřnásobného premiéra Roberta Fica, která vzešla ze zářijových předčasných parlamentních voleb. Kabinet po čtyřdenní rozpravě o jeho programovém prohlášení podpořilo 78 ze 143 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.

Vládní koalice složená z Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) a nacionalistické Slovenské národní strany ohlásila například zvýšení daní pro banky, bohaté firmy a lidi s vyššími příjmy, zavedení plnohodnotného 13. důchodu či zastavení státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi. Odmítá rovněž zrušení stávající podmínky jednomyslnosti při těch rozhodnutích EU, která v současnosti podle unijních pravidel takovou podobu souhlasu unijních zemí vyžadují. Vyslovila se také proti neodůvodněnému přesouvání pravomocí z členských států na samotnou EU.

Vládní strany mají ve sněmovně většinu čtyř hlasů. Pro vyslovení důvěry Ficova kabinetu hlasovali pouze vládní poslanci; jeden z nich se hlasování nezúčastnil, podle své mateřské strany se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit.

„Přesně vím, do čeho jdeme, co nás čeká a nemíním si stěžovat. Vždyť jsme o vítězství ve volbách a o sestavení vlády s vaší nenahraditelnou podporou tvrdě bojovali,“ vzkázal svým sympatizantům Fico.

„Slovensko vykročilo na cestu budování silného a sociálně spravedlivého státu. Vládní program garantuje zahraničněpolitickou orientaci Slovenska na základě členství v Evropské unii a NATO při suverénním a hrdém postoji Slovenské republiky,“ řekl předseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini po vyslovení důvěry vládě.

Představitelé opozice záměry vlády kritizovali a tvrdili, že její programové prohlášení je málo konkrétní, dostatečně se nevěnuje největším problémům země a že vládní strany do něj nepromítly své předvolební sliby.

Podle nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) má Slovensko nejhorší zkušenosti s dosavadními Ficovými vládami. „Vždy je provázela korupce, vulgárnost, naše země stagnovala, a ta poslední dokonce skončila vraždou novináře a jeho snoubenky,“ uvedl předseda PS Michal Šimečka. V roce 2018 Fico rezignoval na funkci premiéra po vraždě novináře Jána Kuciaka, která vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace.

  Biden hodlá Putina varovat před ekonomickou cenou napadení Ukrajiny

V předchozím volebním období mělo Slovensko postupně tři vlády. Nejprve v roce 2021 v zájmu řešení krize v tehdejší vládní koalici rezignoval na funkci ministerského předsedy Igor Matovič. Loni se ale vládní koalice nakonec rozpadla a sněmovna následně vyslovila nedůvěru kabinetu premiéra Eduarda Hegera. V reakci na toto hlasování parlament schválil vypsání nových voleb na konec letošního září; k nim zemi přivedla úřednická vláda. Volby vyhrál Směr-SD, který v zemi vládl už v letech 2006 až 2010 a pak dvě volební období od 2012 do 2020.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com