EU zvažuje vytvoření výcvikového programu pro ukrajinské vojáky, uvedl Borrell

irozhlas.cz

Evropská unie chce výrazně zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině a zvažuje vytvoření výcvikového programu pro ukrajinské vojáky. Dnes to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. O plánech budou jednat ministři obrany členských zemích příští týden na neformálním zasedání v Praze, uvedla agentura AFP. Podle Borrella Ukrajina čelí plnohodnotné konvenční válce, která vyžaduje navýšení vojenské pomoci.

Výcvikový program EU by se podle Borrella konal v zemích, které sousedí s Ukrajinou. Dodal, že pod záštitou Evropské unie v současnosti působí po celém světě 17 vojenských misí, například v Africe. „Doufám, že (program) bude schválen,“ dodal. Konkrétní parametry programu ale nesdělil, protože nechtěl předjímat výsledky diskuze mezi představiteli členských států.

Ukrajina podle Borrella čelí rozsáhlému a konvenčnímu útoku ze strany Ruska. „Válka, která stále trvá, a zdá se, že bude ještě nějakou dobu trvat, si vyžaduje úsilí nejen v dodávkách vybavení, ale také ve výcviku a organizaci armády,“ řekl Borrell. Unijní program by podle něj měl pomoci nejen s výcvikem, ale právě také se zlepšením organizační struktury ukrajinské armády.

Řada unijních států dodala Ukrajině po vypuknutí ruské agrese letos v únoru zbraně a další vojenské vybavení. V některých případech poskytly i výcvik, aby ukrajinští vojáci byli schopni používat nově dodané vojenské systémy.

Dvoudenní neformální zasedání ministrů obrany zemí EU, kterému bude Borrell předsedat, začne v Praze příští pondělí.

  CNN: Proč je návrat Viktora Buta do Ruska pro Putina tak důležitý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com