Putin a Lukašenko hovořili o integraci svých zemí, dohodli jednotný trh energií

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se při dnešním rozhovoru v Moskvě shodli na 28 programech integrace svých zemí. Dohodli se přitom na vytvoření jednotných energetických trhů a rovněž společného obranného prostoru. Podle agentury TASS o tom oba prezidenti informovali po jednání.

Lukašenko, jemuž Putinova podpora prakticky umožnila tvrdě potlačit opozici po sporných loňských prezidentských volbách, přijel do Moskvy zjevně posílit proces integrace obou zemí ve svazový stát. V minulosti se běloruskému autoritářskému vůdci do rychlého spojení s Ruskem příliš nechtělo, rozsáhlé protesty ho však očividně přiměly k přizpůsobení postoje.

Putin po jednání oznámil, že Rusko a Bělorusko „se dohodly na všech 28 svazových programech“. Jde o programy „zaměřené na sjednocení legislativy Ruska a Běloruska v různých oblastech hospodářství, na vyrovnání podmínek pro činnost ekonomických subjektů obou zemí, budování společných finančních a energetických trhů, dopravního prostoru, na utváření a realizaci společné průmyslové a zemědělské politiky“.

Lukašenko, který si stále zakládá na tom, aby vyhlížel jako rovnocenný partner Putina, v této souvislosti zdůraznil, že hlavním dokumentem, o němž dnes jednali, byl ten, který se týká rovných práv ruských a běloruských hospodářských subjektů.

Putin sdělil, že budou podepsány dokumenty týkající se vytvoření jednotných trhů energiemi obou zemí, včetně ropy, plynu a elektřiny. Přitom dokument o jednotném trhu s plynem by podle něj měl být podepsán do 1. prosince roku 2023. Šéf Kremlu dodal, že cena této energetické suroviny v příštím roce zůstane pro Bělorusko na stejné úrovni jako letos. Poznamenal také, že v plánu je také vytvoření společného platebního prostoru.

„Dnes jsme diskutovali i o otázkách budování jednotného obranného prostoru a zajištění bezpečnosti svazového státu na vnějším obvodu,“ informoval rovněž Putin. Lukašenko k tomu poznamenal, že v případě nutnosti Rusko a Bělorusko mohou „vytvořit absolutně těsné vztahy, ještě silnější než v unitárním státu“. „Budeme stupňovat společná opatření proti společným výzvám a hrozbám,“ dodal.

  Putin slíbil hájit anektované ukrajinské oblasti všemi prostředky

Putin, pokud jde o spojování obou zemí, podle agentury TASS nevyloučil možnost vytvoření „někdy v budoucnu“ společného parlamentu. Zatím to ale s Lukašenkem neprojednávali.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com