Ukrajinský dron v sobotu zapálil ruský bombardér Tu-22M3, píše Meduza

Ukrajinský bezpilotní letoun, který podle sobotního vyjádření ruského ministerstva obrany zaútočil na vojenské letiště v Novgorodské oblasti a poškodil zde blíže neupřesněné letadlo, zničil ruský strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3, uvedl dnes zpravodajský portál Meduza s odvoláním na zprávy ze sociálních sítí a snímky hořícího letadla. Kyjev se tradičně zdržuje vyjádření k útokům v hloubi Ruska.

Meduza, která působí z lotyšského exilu, připomněla, že bombardéry Tu-22M3 mají základnu na letišti Solcy u Velikého Novgorodu, které je od ukrajinských hranic vzdáleno přibližně 700 kilometrů.

Deník Ukrajinska pravda na svém webu napsal, že dron, který dnes zaútočil na ruské vojenské letiště Šajkovka v Kalužské oblasti, podle předběžných informací poškodil jeden letoun. Podle ruských zdrojů šlo o „nepoužívané letadlo“. Deník připomněl, že z tohoto letiště loni v červnu vzlétly ruské bombardéry Tu-22M3, které svými střelami zasáhly nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk, kde tehdy zahynuly desítky lidí.

V posledních měsících se zvýšil počet hlášení ruských úřadů o náletech ukrajinských dronů hluboko za ukrajinsko-ruskými hranicemi. Terčem náletů se stala i sama Moskva a její okolí, kde kvůli útokům dronů úřady musely načas uzavírat moskevská letiště.

Už na konci loňského roku Ukrajinci podle ruských úřadů použili přebudované průzkumné drony ještě sovětské konstrukce Tu-141 Striž k náletům na vzdálenější základny ruských strategických bombardérů, používaných při útocích na Ukrajinu.

Tyto drony loni v prosinci podle informací ze sociálních sítí poškodily dva bombardéry Tu-95 na základně Engels u Saratova a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letišti Ďagilevo u Rjazaně. Kyjev se k útokům oficiálně nepřihlásil, ukrajinští představitelé ale v komentářích naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

ČTK

  Rakety zasáhly Charkov, Sumskou oblast i Donbas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com