Velikonoční bohoslužby ve Vatikánu budou kvůli covidu i letos s omezenou účastí

novinky.cz

Velikonoční bohoslužby ve Vatikánu se i letos musejí konat kvůli pandemii s omezenou účastí věřících. Dnes dopoledne, na Zelený čtvrtek, papež odsloužil mši se svěcením olejů, večerní mši připomínající poslední večeři Ježíše Krista ale odslouží kardinál Giovanni Battista Re bez účasti hlavy katolické církve. Uvedla to agentura AP.

Na středeční audienci papež František uvedl, že letošní Velikonoce budou ve znamení lidí, kteří trpí a nesou svůj kříž. „Budeme mít v myslích a srdcích utrpení nemocných, chudých a všech lidí na okraji tohoto světa. Vzpomeneme obětované beránky válek, diktatur, každodenního násilí a potratů,“ uvedl pontifex.

Ani letos se neuskuteční jeden z tradičních obřadů Zeleného čtvrtka – omývání nohou. V minulých letech se papež vydával do vězení či jiných zařízení, aby tam symbolicky omyl nohy lidem, kteří jsou na okraji společnosti.

Páteční křížová cesta se i letos neuskuteční u Kolosea, ale na prostranství před bazilikou svatého Petra. Obřadu se zúčastní vedle papeže i skauti a děti z jedné římské fary. V neděli papež pronese své tradiční poselství Urbi et orbi (Městu a světu) ve svatopetrském chrámu bez účasti věřících na náměstí.

Autor: ČTK

  Kyjev: Lodě mířící do ruských přístavů lze mít za lodě s vojenským nákladem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com