Orbán v Budapešti s Babišem vymezoval společné cíle, píše MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán se dnes v Budapešti setkal se svým bývalým českým protějškem Andrejem Babišem, který je nyní předsedou největší opoziční strany v Česku, S odvoláním na šéfa tiskového úřadu maďarské vlády to uvedla agentura MTI.

Orbán a Babiš diskutovali o stavu česko-maďarských vztahů a vymezili společné politické cíle, uvedl šéf tiskového úřadu maďarského premiéra Bertalan Havasi. Babiš poděkoval Orbánovi za pozvání na nedělní oslavy maďarského státního svátku a na mistrovství světa v atletice, která se nyní koná v Budapešti.

MTI upozornila také Babišovo vyjádření na sociální síti X, dříve twitteru, kde napsal, že mu bylo ctí se opět setkat i s tureckým prezidentem (Recepem Tayyipem) Erdoganem“ a připomněl i svá setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, bývalým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem či katarským emírem a dalšími politiky.

Erdoganova návštěva byla součástí série diplomatických setkání, která Orbán uspořádal v souvislosti se sobotním zahájením mistrovství světa v atletice. O energetice Orbán jednal mimo jiné s prezidentem Ázérbájdžanu či Kyrgyzstánu, ale právě také s tureckým prezidentem. Maďarsko již nyní odebírá velkou část plynu prostřednictvím plynovodu TurkStream, který přepravuje ruský plyn přes Černé moře.

AFP poznamenala, že Orbán, který se vymezuje proti liberálním hodnotám, s potěšením přivítal své politické přátele z východních a autoritářských zemí. Naopak západní partneři, kteří Maďarsko často kritizují, na oslavách v Budapešti chyběli.

Orbán se před měsícem vyjádřil, že „evropským federalistům“ se podařilo útoky na Visegrádskou skupinu (V4) získat Česko na svou stranu. „Federalisté zaútočili na visegrádskou čtyřku a výsledek všichni vidíme: Češi v podstatě přešli (na stranu federalistů), Slovensko se potácí, jen Poláci a Maďaři drží,“ řekl Orbán v tradičním projevu k maďarské menšině v rumunském městě Baile Tušnad (maďarsky Tusnádfürdö). Volby do Evropského parlamentu v příštím roce budou po Orbána soubojem mezi „federalisty a suverenisty“.

  FT: Ruský miliardář Volož se domáhá vyškrtnutí ze sankčního seznamu EU

Český premiér Petr Fiala tehdy v reakci zaslané ČTK uvedl, že absurdní nálepkování nepomůže potřebné spolupráci středoevropských zemí. „Česko je suverénní země a moje vláda háji naše národní zájmy. Sami rozhodujeme, co v EU prosazujeme, podporujeme nebo chceme změnit. Premiér Orbán byl zvyklý na něco jiného, protože Andrej Babiš byl na něm v evropské politice závislý. V tomto smyslu lze rozumět jeho frustraci. Absurdní nálepkování ale určitě nepomůže potřebné spolupráci středoevropských zemi, ta naopak vyžaduje vzájemný respekt,“ reagoval Fiala prostřednictvím mluvčího vlády.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com