„Žehnáte raketám, které bombardují naše města.“ Ukrajinský arcibiskup se v dopise pustil do patriarchy Kirilla

Vaši biskupové a kněží posvěcují a žehnají tankům a raketám, které bombardují naše mírová města, píše arcibiskup Viktor z Artsyzu, vikář Oděské diecéze, v otevřeném dopise moskevskému patriarchovi Kirillovi. Kvůli osobním ambicím prý Kirill ztratil ukrajinskou pravoslavnou církev i další církve v zemích Svaté Rusi. Viktor z Artsyzu tak reaguje na ruský útok na Oděsu, který poškodil nejvýznamnější pravoslavný chrám v tomto městě na jihu Ukrajiny.

Během útoku ruských sil na město na jihu Ukrajiny bylo zasaženo historické centrum i chrám Proměnění Páně. Ten původně pochází z přelomu 18. a 19. století. Za vlády komunistického vůdce Stalina byl ve 30. letech minulého století zbořen. Chrám byl obnoven až po rozpadu Sovětského svazu a osamostatnění Ukrajiny.

Ukrajinská policie informovala, že při raketovém útoku zemřel v Oděse jeden člověk a dalších 22 bylo zraněno, z toho čtyři děti. Ruské ministerstvo obrany zasažení chrámu raketami popírá. „Všechny objekty určené ke zničení a zničené v noci na 23. července, kde kyjevský režim spolu se zahraničními specialisty připravoval teroristické útoky proti Ruské federaci, se nacházely v bezpečné vzdálenosti od chrámového komplexu,“ stojí v prohlášení.

„Rusové záměrně namířili své rakety na historické centrum,“ napsala oblastní správa na Telegramu a vypočítala poškozené památky. „Vše, co vytvořili velcí architekti, nyní ničí cynické bestie,“ dodala. Paradoxní je, že poškozený pravoslavný chrám spadá pod Moskevský patriarchát.

Vyhlašujeme plnou autonomii a nezávislost

Už vloni v květnu se ukrajinská pravoslavná církev osamostatnila od Moskevského patriarchátu. Agentura AFP to označila za historický krok vůči ruským duchovním autoritám. „Vyjadřujeme nesouhlas s postojem patriarchy moskevského a celé Rusi Kirilla k válce na Ukrajině,“ píše se v prohlášení, které ukrajinská pravoslavná církev zveřejnila na svých stránkách. V něm také vyhlásila plnou autonomii a nezávislost na Moskevském patriarchátu.

Moskevský patriarchát kritiku za postoj k válce na Ukrajině dlouhodobě odmítá. „Církev nemůže být zodpovědná za politická rozhodnutí a za to, co dělá armáda. Má zbraň jen ve formě modlitby,“ napsal v prohlášení arcibiskup Hilarion Alfejev, vedoucí vnějších vztahů Moskevského patriarchátu.

  Kreml obvinil Západ ze zvyšování napětí kolem Ukrajiny

Moskevský pravoslavný patriarcha Kirill je ale známý svojí podporou prezidenta Putina. Od začátku války se vícekrát postavil za ruskou invazi na Ukrajinu. Putinovi také požehnal po jeho inauguraci v roce 2012.

Za podporu války si také Kirill vysloužil místo na českém sankčním seznamu. „Je to pro ruský režim významná postava, protože funguje jako takový malý Goebbels – hlásá nenávist a ospravedlňuje duchovní cestou páchání zvěrstev. Je to osoba, kterou se nepodařilo zařadit na evropský listing, je to osoba, kterou celá řada našich partnerů – Američané, Britové, Litevci – zařadili na vlastní národní seznamy. Do určité míry je to symbolické,“ řekl tehdy v rozhovoru pro deník FORUM 24 ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Žehnáte raketám, které bombardují naše města

Otevřený dopis pro patriarchu Kirilla zveřejnil Viktor z Artsyzu, oděský arcibiskup, v neděli na komunikační platformě Telegram. „Žádám vás, abyste věnoval pozornost skutečnosti, že právě s vaším osobním požehnáním dnes ruská armáda páchá zvěrstva a otevřeně válčí na svrchovaném území ukrajinského státu. Podle mého názoru jste zapomněli, že jak v Rusku, tak na Ukrajině jsou (byly) vaše děti, které za takové považujete, a žehnali jste těm, kteří je dnes zabíjejí,“ stojí v úvodu dopisu.

Dále moskevského patriarchu vyzývá, aby zastavil toto zabíjení a ničení pokojných měst a vesnic. „Vaši biskupové a kněží posvěcují a žehnají tankům a raketám, které bombardují naše mírová města,“ dodává v dopise oděský arcibiskup Viktor.

Kvůli osobním ambicím jste ztratil ukrajinskou pravoslavnou církev i další církve v zemích Svaté Rusi.

Když prý po skončení policejního vyšetřování vešel do chrámu Proměnění Páně v Oděse a viděl, že ruskými představiteli církve požehnaná ruská raketa vletěla přímo do oltáře ve svatyni, uvědomil si, že ukrajinská pravoslavná církev nemá s ruským jednáním už dávno nic společného. „Kvůli osobním ambicím jste ztratil ukrajinskou pravoslavnou církev i další církve v zemích Svaté Rusi,“ dodává.

  Biden: Na vměšování odpovíme, ale nechceme stupňovat napětí s Ruskem

„Do dnešního dne ani vy, ani vaši představitelé, jako například metropolita Leonid nebo arcikněz Andrej Novikov, který utekl z oděské diecéze před údajným pronásledováním SBU (ukrajinská civilní kontrarozvědka, pozn. red.), nedělají nic, aby nás jako své bratry podpořili, a ve svých internetových příspěvcích pouze hanobí jméno Církve svaté a neprojevují žádnou úctu jejímu primasovi a hlasu naší ukrajinské církve,“ pokračuje Viktor z Artsyzu s tím, že představitelé Moskevského patriarchátu dělají vše pro to, aby byla ukrajinská pravoslavná církev na území Ukrajiny zničena.

V závěru otevřeného dopisu představitel ukrajinské pravoslavné církve odsuzuje ruskou agresi na Ukrajině. „Odsuzujeme barbarské zabírání našich diecézí na východě a jihu Ukrajiny. Odsuzujeme represe a útlak, který vaše orgány provádějí na dočasně okupovaných územích Ukrajiny.“

Historické centrum Oděsy je od začátku letošního roku zapsané na seznamu světových památek UNESCO. Město založila na konci 18. století ruská carevna Kateřina II. po skončení války s osmanským Tureckem.

Moskva útoky na Oděsu rovněž označuje za odvetu za poškození Krymského mostu v noci na pondělí, z něhož ruská vláda viní Ukrajinu. Most spojuje nelegálně okupovaný Krym s Ruskou federací a je významnou trasou pro zásobování ruských jednotek. Rusko vytrvale útočí na Oděsu poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách. Ty i ve válečných podmínkách a za pokračujících bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com