V USA se koronavirem nakazilo už více než sedm milionů lidí

Ve Spojených státech se nákaza koronavirem prokázala už u více než sedmi milionů lidí, covidem-19 v zemi zemřelo 203.000 lidí. Latinská Amerika eviduje od počátku pandemie už přes devět milionů nakažených, z toho více než polovina připadá na Brazílii Počet nakažených v Německu se dál drží nad hranicí dvou tisíc. Za poslední den se infikovalo 2507 lidí, podle agentury DPA nejvíce od konce dubna.

Ve Spojených státech se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala už u více než sedmi milionů lidí. Informovala o tom dnes americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). S covidem-19 v nejpostiženější zemi světa zemřelo přes 203.000 infikovaných.

Hranici šesti milionů nakažených překonaly Spojené státy 31. srpna. Další milion tak přibyl za méně než měsíc. Bilance mrtvých s covidem-19 během září vzrostla zhruba o 20.000.

V posledních dnech USA, které mají asi 328 milionů obyvatel, hlásí kolem 40.000 nově nakažených za den. Denní počet úmrtí se podle agentury AFP v posledním týdnu pohybuje mezi 700 a 800. V Evropské unii, v níž žije asi 447 milionů lidí, je to zhruba 300 mrtvých denně.

Rekordní denní přírůstek nakažených v pátek ohlásily hned tři americké státy: Minnesota, Oregon a Utah. Ve čtvrtek vlastní rekordy v denním počtu nakažených měly také Montana a Jižní Dakota, uvedla agentura Reuters.

Počet případů roste také ve Wisconsinu, kde místní guvernér v úterý vyhlásil nouzový stav a rozšířil povinnost nošení roušek. Naproti tomu na Floridě, kde rovněž případů přibývá, republikánský guvernér Ron DeSantis některá omezení zrušil. Podle něj hrozba šíření koronaviru polevila.

Celosvětově se podle JHU nakazilo koronavirem již 32,4 milionu lidí. S covidem-19 jich přes 985.000 zemřelo. Po Spojených státech je nejvíce nekažených v Indii, Brazílii a Rusku, nejvíce mrtvých v Brazílii, Indii a Mexiku.

  Nejméně 11 mrtvých po střelbě ve škole v Kazani

V Latinské Americe zaznamenali už devět milionů nákaz koronavirem

Latinská Amerika eviduje od počátku pandemie covidu-19 už přes devět milionů nakažených koronavirem, z toho více než polovina připadá na Brazílii. V této největší zemi regionu přibylo za posledních 24 hodin podle jejího ministerstva zdravotnictví 31.911 potvrzených nakažených a 729 lidí tam za předchozí den v souvislosti s covidem-19 zemřelo, informovala agentura Reuters.

Celkem se od počátku pandemie covidu-19 ve světě potvrdilo 32,5 milionu nákaz koronavirem, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně. Z toho 4,7 milionu nakažených zaznamenala Brazílie, kde podle statistik ministerstva zdravotnictví 140.537 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.

Ve druhé největší zemi Latinské Ameriky, Mexiku, se infekce virem SARS-CoV-2 potvrdila už u 720.858 lidí, z toho 75.844 s covidem-19 zemřelo. Za poslední den Mexiko zaznamenalo 5401 nakažených a 405 úmrtí.

Agentura Reuters připomněla, že v Brazílii i Mexiku je počet nakažených i počet mrtvých s covidem-19 zřejmě výrazně vyšší, než udávají oficiální statistiky. Obě země totiž málo testují.

Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, je po Spojených státech co do počtu mrtvých druhou nejpostiženějších zemí světa. USA zaregistrovaly už více než 203.000 mrtvých s covidem-19. V počtu nakažených je Brazílie celosvětově na třetím místě. Na prvním jsou s více než sedmi miliony nakažených USA, na druhém je s 5,9 miliony evidovaných infikovaných Indie.

Mexiko, které má přes 128 milionů obyvatel, je celosvětově co do počtu nakažených až na osmé příčce, má ale čtvrtou nejvyšší bilanci mrtvých po USA, Brazílii a Indii.

Druhý nejvyšší počet nakažených z Latinské Ameriky zaznamenala dosud Kolumbie, která je s téměř 800.000 evidovaných případů podle americké Univerzity Johnse Hopkinse pátá na světě. V pátek kolumbijské ministerstvo zdravotnictví informovalo o dalších 7494 nakažených, čím počet zaznamenaných případů v této padesátimilionové zemi vzrostl na 794.584, úmrtí s covidem-19 eviduje Kolumbie 25.103.

  Severní Korea uvedla, že odpálila dvě taktické balistické střely

Šesté na světě v počtu evidovaných nákaz koronavirem SARS-CoV-2 je Peru. Tato země s 33 miliony obyvatel zaznamenala dosud 794.584 nakažených a 32.037 úmrtí. V přepočtu úmrtí s covidem-19 na milion obyvatel je Peru první na světě. Tamní prezident Martín Vizcarra v pátek oznámil prodloužení nouzového stavu kvůli koronaviru do konce října. „Dokud budeme mít takovouto situaci, budeme nouzový stav prodloužovat měsíc co měsíc,“ uvedl Vizcarra. Karanténní opatření nicméně ve většině regionů Peru už byla zrušena.

Denní počet nakažených se v Německu dál drží nad dvěma tisíci 

Počet nakažených koronavirem se v Německu dál drží nad hranicí dvou tisíc. Za posledních 24 hodin se infikovalo 2507 lidí, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Podle agentury DPA je to nejvyšší denní přírůstek od konce dubna. V Česku, které má asi osmkrát méně obyvatel než Německo, přibylo za pátek 2946 případů.

Celkem se v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, od počátku epidemie nakazilo virem SARS-CoV-2 už 282.730 lidí. S covidem-19 zemřelo v pátek dalších devět pacientů, a celkem se tak bilance mrtvých vyšplhala na 9452.

Pod hranicí dvou tisíc byl v Německu denní přírůstek naposledy ve středu, kdy RKI za předchozí den hlásil 1769 potvrzených případů nákazy.

Viru se po nakažení zbavilo již asi 249.700 lidí. Prokazatelně infikovaných je tak v Německu nyní přes 33.000 lidí.

Nejrychleji nakažených přibývalo na přelomu března a dubna, kdy jich denně bývalo více než 6000. Denní počty infikovaných se v následujících měsících snižovaly, od konce července ale zase rostou.

Nejvíce zasažené zůstávají nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (přes 67.900 potvrzených případů a 1863 mrtvých) a druhé nejlidnatější Bavorsko (přes 67.000 nakažených a 2657 mrtvých). Sasko, které stejně jako Bavorsko sousedí s Českem, zaregistrovalo od počátku epidemie přes 7000 infikovaných. S covidem-19 tu zemřelo 233 lidí.

  Důkazy proti Putinovi se hromadí, říká předsedkyně komise. V Haagu vzniklo centrum pro stíhání ruských zločinů

Německo v pátek kvůli vývoji epidemické situace zařadilo na seznam rizikových oblastí celé Česko. Do pátku se omezení netýkala Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com