MŠMT: Děti mohou být ráno místo družin ve svých třídách

Místo ranních družin mohou být prvňáci a druháci od příštího týdne ve svých třídách a čekat tam na začátek vyučování pod dozorem učitelky či učitele na chodbě, kteří takto mohou hlídat více tříd. Ministerstvo školství to napsalo na dotaz ČTK k možnostem zajištění podmínky, aby se ve družinách nepotkávaly děti z různých tříd. Někteří ředitelé škol si dnes stěžovali na to, že z důvodu nedostatku vychovatelek pro ně bude těžké zajistit zejména ráno povinné oddělení jednotlivých tříd v družinách.

Kvůli epidemii covidu-19 se děti učí už několik týdnů povinně na dálku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu oznámil, že se 18. listopadu obnoví prezenční výuka pro první a druhé třídy základních škol a speciální školy. Po návratu do lavic budou i ve výuce povinné roušky a žáci z různých tříd by se neměli potkávat. Za dodržení této podmínky se pro děti ve školách může obnovit i fungování školních družin.

Pokud školy nebudou schopné podmínku oddělení jednotlivých tříd v družinách zachovat, nemohou družinu otevřít, napsalo dnes na dotaz ČTK tiskové oddělení ministerstva. „Pokud ranní družinu kvůli homogenitě otevřít nelze, může být řešením otevřít školu dříve, umožnit žákům vstup do tříd a zajistit korzující dohled, obdobně jako o přestávkách,“ uvedl úřad.

Například ředitel Základní školy Mozartova v Olomouci Zbyněk Kundrum řekl, že dosud ráno do družiny mířily děti z celého prvního stupně a o všechny se staraly nanejvýš dvě vychovatelky. Uvedl, že nyní bude muset zajistit vychovatelek pět, aby byly pro každou třídu zvlášť. Na složitost personálního zajištění družin poukázal také ředitel Základní školy Svážná v Brně Petr Punčochář, ředitel ZŠ Horní v Brně Martin Petržela nebo ředitelka ZŠ 5. května v Liberci Iveta Rejnartová. Podle Punčocháře mají školy k dispozici jen pokyn, že mají být děti v oddělených skupinách a nemají se míchat, chybí jim však ohledně toho přesnější informace.

  STAN je podle Rakušana obětí vlastní politické puberty, omluvil se voličům

K nastavení družin pro každou třídu zvlášť nabádal školy už od září manuál k provozu škol v novém školním roce, který ministerstvo představilo v srpnu. Jde o doporučení pro běžný provoz, které školy nemusely dodržet, pokud jej třeba nebyly schopné zajistit. Nenaplnění tohoto opatření nicméně při výskytu onemocnění covidu-19 podle ministerstva zvyšuje riziko karantény pro větší část žáků z různých tříd či ročníků.

Základní školy jsou zavřené od 14. října, speciální od 2. listopadu. Kromě dětí z prvních a druhých tříd a speciálních škol bude pro ostatní žáky zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com