Ministři vnitra EU budou jednat o účinnějším boji proti terorismu

O tom, jak by mohla Evropská unie lépe společně předcházet teroristickým útokům, budou dnes debatovat ministři vnitra členských zemí EU. Evropští státníci v reakci na nedávné atentáty z Francie či Rakouska hovoří o posílení ochrany vnějších hranic či zlepšení výměny informací mezi tajnými službami. Ministři při dnešní videokonferenci proberou také související návrh nové migrační a azylové politiky EU.

Lídři některých unijních zemí v čele s Německem a Francií se tento týden bavili o tom, že by EU měla reformovat schengenský systém volného pohybu, aby na území unie nepronikali potenciálně nebezpeční radikálové zejména z Blízkého východu a severní Afriky. Ministři dnes budou hovořit i o tom, jak zlepšit spolupráci policie a tajných služeb jednotlivých zemí nebo jak přesvědčit internetové platformy, aby mazaly příspěvky s radikálním obsahem.

Ministři by také měli pokročit v diskuzi o zářijovém migračním balíčku Evropské komise, který počítá se solidaritou všech členských zemí při pomoci uprchlíkům či účinnějším vracení neúspěšných žadatelů o azyl. Unijní vlády mají zatím na jednotlivé body reformy azylového systému rozdílné názory. Německé předsednictví EU chce během dnešní videokonference dospět k jejich částečnému sblížení, aby na dalším jednání došli v prosinci ministři vnitra k politické shodě alespoň nad některými částmi návrhu EK. Vzhledem k citlivosti tématu a rozdílným pohledům států však ani Brusel nepředpokládá, že by nový systém mohl fungovat dříve než v roce 2023.

Autor: ČTK

  Německý kancléř ohlásil další dodávky zbraní na Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com