Kandidáty na soudce ve Štrasburku bude Simon, Šimáčková, Langášek

Jako kandidáty na místo soudce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) výběrová komise doporučí vládě soudce Nejvyššího soudu Pavla Simona, ústavní soudkyni Kateřinu Šimáčkovou a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška. Komise o tom rozhodla v pátek a nejlépe hodnocený byl Simon, uvedl dnes s odvoláním na své zdroje server Česká justice. Ve výběrovém řízení podle něj neuspěl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nový soudce za Českou republiku by měl do funkce ve Štrasburku nastoupit od listopadu příštího roku. Nahradí Aleše Pejchala, kterému skončí devítiletý mandát.

Ministerstvo spravedlnosti na počátku října ČTK sdělilo, že do výběrového řízení na českého zástupce ve Štrasburku se přihlásilo sedm zájemců. Své přihlášky mohli posílat do 30. září. Jména uchazečů ministerstvo ale nesděluje.

Výběrová komise volila tři nejvhodnější kandidáty na základě ústních pohovorů. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky jejich seznam následně musí odsouhlasit panel zřízený Výborem ministrů Rady Evropy, poté jej bude schvalovat česká vláda. Samotnou volbu jednoho soudce za ČR z kandidátní listiny schválené vládou provede Parlamentní shromáždění Rady Evropy, uvedl mluvčí.

ESLP projednává případy, které se týkají porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Zájemci o funkci musí být českými občany. Měli by také aktivně ovládat oba jednací jazyky soudu, tedy angličtinu a francouzštinu. Vedle vysokého morálního charakteru musí splňovat i podmínky vyžadované pro výkon funkce soudce některého z českých nejvyšších soudů nebo Ústavního soudu, případně být uznávanými právníky.

Autor: ČTK

  Babiš vydá novou knihu se svými vizemi i kritikou Pirátů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com