Lidé opět mohou jako Ježíškova vnoučata plnit přání seniorů

I letos mohou lidé splnit osamělým seniorům v pobytových sociálních zařízeních přání v rámci projektu Ježíškova vnoučata, který čtvrtým rokem pořádá Český rozhlas (ČRo). Kvůli opatřením proti šíření koronaviru bude ale letošní ročník jiný, nebude možné osobní předání dárků, doručovat je bude pošta a kurýrní služba a dárce se bude moci setkat s obdarovaných přes videohovor. Zážitková přání pak bude možné plnit, až se domovy znovu otevřou. Zástupci ČRo o tom dnes informovali v tiskové zprávě.

Charitativní projekt za předchozí tři roky splnil seniorům na 52.000 přání a k dnešku do pomyslné poštovní schránky Ježíškových vnoučat dorazilo dalších zhruba 5000 přání. Jejich počet bude podle organizátorů dál růst, protože domovy pro seniory mohou přání svých klientů posílat do Vánoc.

Dosud nejčastěji si senioři přáli rádio, audioknihy, tablet nebo telefon k udržení kontaktu s blízkými, také lupy na čtení, oblečení nebo sladkosti. Vedle toho chtějí i něco zažít, například výlet na ryby či do cukrárny, zabíjačku v domově nebo společné čtení. Ježíškova vnoučata podle organizátorů už splnila i netradiční zážitky jako setkání s papežem Františkem, jízdu na motorce Harley nebo přání čtyřiaosmdesátileté babičky seskočit s padákem.

Přání může plnit kdokoli, kdo se přihlásí do databáze na webu Ježíškových vnoučat. Vedle dárkových a zážitkových přání mohou lidí stejně jako v předchozích letech přispět seniorům například na speciálně upravené elektrické vozíky, promítací techniku do jejich kluboven a další podobně nákladné dárky. Finančně bude možné přispět na webu Darujme.cz nebo zakoupením charitativního voucheru na portálu Slevomat.

Současně mohou zájemci nově posílat seniorům v pečovatelských a dalších domovech pozdravy. Organizátoři projektu uvedli, že Česká pošta poskytla tisíc voucherů na pozdravy od srdce, které mohou Ježíškova vnoučata vytvořit pomocí aplikace v telefonu nebo počítači vložením osobních fotografií, které chtějí „svému“ seniorovi poslat. Pošta pak pohlednice, které budou mít i speciální poštovní známku s logem Ježíškových vnoučat, vytiskne a doručí adresátovi.

  Reprodukční číslo kleslo na 1,16, skóre PES je 75

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com