EK se chystá doporučit zemím využívání covidových rychlotestů

Evropská komise se dnes chystá zemím Evropské unie doporučit, aby v zájmu usnadnění přeshraničních cest v době pandemie využívaly koronavirové rychlotesty. Sjednocení testovacích metod, jímž chce unijní exekutiva podpořit mimo jiné strádající dopravce a cestovní ruch, však zatím nemá u členských států jednoznačnou podporu.

Pro vzájemné uznávání výsledků testů a možnost širokého využívání antigenních rychlotestů se koncem října vyslovili unijní prezidenti a premiéři během videosummitu věnovaného koordinaci opatření proti covidu-19. Epidemiologové jednotlivých zemí však mají rozdílné názory zejména na to, zda by nasazení méně spolehlivých rychlotestů nemohlo mít negativní vliv na šíření nákazy. Jejich používání žádají zejména aerolinky, kterým kvůli pandemii dramaticky ubylo klientů a od testů s prakticky okamžitými výsledky si slibují alespoň částečné usnadnění provozu na mezinárodních linkách.

Komise se k výraznějšímu sjednocení snaží státy přimět dlouhodobě, dosud se jí však podařilo dosáhnout pouze sladění barevného hodnocení rizikových regionů. Dnešní nezávazná doporučení týkající se rychlotestů mají umožnit jejich nasazení po celé EU, podle diplomatů se však nedá čekat rychlý souhlas všech států.

Německé předsednictví EU podle agentury Reuters v posledních týdnech zjišťovalo mezi státy podporu pro využívání antigenních testů a dospělo k závěru, že „velká skupina“ zemí považuje diskusi o „minimálních společných standardech za předčasnou“. O dnešním návrhu EK by měli ve čtvrtek diskutovat unijní lídři při další videokonferenci, vzhledem ke zmíněným rozporům se však neočekává, že by se na využívání rychlých testů shodli.

Autor: ČTK

  Profesionalizace armády byla krokem správným směrem, řekla Černochová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com