Pečovatelé a obce žádají MPSV o zvýšení cen za sociální služby

ldz.cz

Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) a Svaz měst a obcí (SMO) znovu žádají ministerstvo práce o zvýšení cen za péči, stravu či pobyt v domovech seniorů kvůli rostoucím nákladům. Maximální částky, které mohou lidé platit, navrhují zvednout o deset či dvacet korun za den. Asociace a svaz o tom informovaly ČTK. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že s úpravou cen ve vyhlášce nepočítá, ale chce do chystané novely o sociálních službách navrhnout model automatického zvyšování částek za určitých podmínek.

Vyhláška stanovuje nejvyšší možné částky, jaké mohou lidé za domov seniorů, stacionář, pečovatelskou službu, stravování či pomoc s nákupem dát. Ceny platí od roku 2014. Za ubytování v domově je možné za den zaplatit nejvýš 210 korun a za stravu s pěti jídly 170 korun. Asociace a svaz navrhují zvýšení úhrad o 20 korun. Lidé, kteří si nechávají oběd vozit domů, za něj mohou teď dát maximálně 75 korun. Za hodinu péče pak platí nejvýš 130 korun. Svaz a asociace požadují zvýšení částek o desetikorunu. Poukazují na to, že pořídit celodenní stravu za 170 korun a oběd s polévkou za 75 korun je už velmi obtížné.

„Ministerstvo práce chce všem pouze přidávat a nezvyšovat žádné úhrady, ačkoliv je zřejmé, že náklady rostou. Paradoxně se však obrací tato ochrana proti samotným seniorům – výsledkem je totiž, že mají méně kvalitní, pestrou a výživnou stravu,“ uvedl prezident APSS Jiří Horecký.

Asociace provedla v srpnu průzkum mezi 349 poskytovateli pečovatelské služby. Tři pětiny z nich uvedly, že mají problém oběd za 75 korun pořídit a rozvézt. Některé organizace poukazovaly na to, že nízká úhrada se už odráží v kvalitě a množství jídla. Je v něm méně masa a zeleniny, porce jsou menší. Řada provozovatelů platí dodavatelům víc, rozdíl v ceně pak zřizovatel musí dorovnávat. Tři čtvrtiny ze 167 domovů pro seniory uvedly, že jim 170 korun na zajištění pěti jídel denně nestačí. Klienti mívají na výběr menší nabídku, jídelníček je méně pestrý. Strava se doplácí z peněz na provoz. Některá zařízení sdělila, že pokud by se částka nezvedla, budou muset zmenšit porce.

  Zemřela Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým

Kraje, obce i poskytovatelé péče si na nedostatek peněz v sociálních službách stěžují dlouhodobě. Poukazují na rostoucí náklady, ale i na zvyšování penzí a příspěvků na péči. Sněmovna už minulý rok ministerstvu práce uložila vyhlášku do konce loňského září novelizovat, úřad předpis nezměnil.

Podle České správy sociálního zabezpečení starobní důchod na konci roku 2013 činil 10.970 korun, letos na konci září 14.448 korun. Před Vánocemi se vyplatí příspěvek 5000 korun. Od ledna se průměrný důchod zvedne o 839 korun. Rostly i příspěvky na péči.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív řekla, že by úprava vyhlášky mohla sociálním službách zajistit až miliardu korun. Podle šéfky ministerstva práce Jany Maláčové (ČSSD) by zvýšení cen ale vyneslo osm milionů korun a klienty zatížilo. Není možné seniorům přidat na důchodech a peníze jim zas sebrat, řekla už dřív Maláčová. Zmínila, že plnou částku nedokáže platit pětina obyvatel domovů pro seniory.

Podle předsedy sociální komise předsednictva SMO Jakuba Rychteckého by úprava částek seniory v domovech neohrozila, protože jim vždy musí zůstat 15 procent jejich příjmu. „V praxi to znamená, že pokud důchod klienta pobytové služby na úhradu nestačí, pak je mu tato úhrada automaticky snížena,“ uvedl Rychtecký.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com