Ukrajina si dnes ctí památku obětí hladomoru

Zdroj: 24tv.ua

Dnes si Ukrajinci ctí oběti hladomoru, zejména toho nejhoršího – hladomoru z let 1932-1933. V oknech svých domovů a na centrálních náměstích měst na památku těch, kteří zemřeli na Holodomor v 16:00, zapálí Ukrajinci současně svíčky po celé zemi.

Ve dvacátém století Ukrajinci přežili tři hladomory: 1921-1923, 1932-1933 a hladomor 1946-1947. Největší hladomor však byl v letech 1932-1933 – nyní se tomu říká genocida ukrajinského lidu, kterého se dopustil stalinistický režim. Po úplném potlačení ukrajinské inteligence a duchovenstva se ukrajinští rolníci stali dalšími oběťmi tehdejší vlády.

Hromadné fyzické vyhlazování ukrajinských farmářů umělým hladováním bylo záměrným teroristickým činem totalitního systému proti civilnímu obyvatelstvu, v jehož důsledku zanikla nejen velká vrstva bohatých a nezávislých rolníků-podnikatelů, ale i celé generace zemědělské populace. Byly narušeny sociální základy národa, jeho tradice, duchovní kultura a identita.

Jak napsal známý americký historik Holodomor James Mace: „Nucená kolektivizace byla tragédií pro celé sovětské rolnictvo, ale pro Ukrajince to byla zvláštní tragédie. Němci obvykle volali naturvolk („primitivní lidé“) “.

Podle moskevských nařízení byl zakázán jakýkoli obchod ve venkovských oblastech, pozastaveny dodávky potravin do vesnic a jakékoli používání chleba za mzdu bylo stíháno a potrestáno na 10 let vězení a popraveno v oblastech, které nesplňovaly plány nákupu obilí, a byl zaveden systém věcných pokut. , komoditní represe.

Podíl ukrajinského obilí na celounijním objemu nákupu obilí dosáhl více než třetiny a v některých regionech překročil cíle pro Severní Kavkaz, Střední Černozem, Kazachstán a Moskevskou oblast dohromady.

Po celé Ukrajině dnes se budou konat národní akce věnované Den památky holodomorů. V tento den se konají smuteční akce, tematické vědecké, informační a kulturní a umělecké akce, výstavy, prezentace dokumentů, fotografií a videí. Zároveň bude na území Ukrajiny spuštěna státní vlajka.

  V kauze Kuciakovy vraždy uznal soud Zsuzsovou vinnou, Kočnera osvobodil

Ve 16:00 zapálí Ukrajinci v každé domácnosti vzpomínkové svíčky a připojí se k celonárodní minutě ticha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com