Ruské poslance svolali na mimořádné zasedání. Jejich šéf ještě ve čtvrtek jednal v Luhansku

Ruští poslanci se v pátek mimořádně sejdou k jednání navzdory parlamentním prázdninám. Předseda dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin je svolal zpět do Moskvy poté, co minulý týden spolu s lídry poslaneckých frakcí jednali s prezidentem Vladimirem Putinem. Volodin také ještě ve čtvrtek navštívil separatisty ve východoukrajinské Luhanské oblasti.

Za normálních okolností by teď ruští poslanci byli ve svých regionech nebo na dovolených. Zkraje týdne ale dostali pokyn sjet se zpátky do Moskvy. Na pátek totiž svolal předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin mimořádné zasedání.

Zdůvodnil to neodkladnými záležitostmi. Mimo jiné vládními návrhy na podporu ekonomiky a občanů či vojáků. Jinak by se ruští poslanci znovu sešli až v září, kdy se budou v Rusku konat regionální a komunální volby.

Kompletní program páteční mimořádné schůze bude zveřejněný teprve bezprostředně před začátkem jednání. Podle předsedy Státní dumy Volodina za poslední dva týdny dostali poslanci celkem přes osmdesát legislativních návrhů. Předem zřejmé bylo přitom jenom to, že mají schválit ministra průmyslu a obchodu Děnise Manturova na post vicepremiéra. O dalších bodech programu panovaly do poslední chvíle nejasnosti.

Jednání v Kremlu

Mimořádné zasedání dolní komory parlamentu svolal její předseda poté, co minulý týden s lídry poslaneckých frakcí jednali v Kremlu s prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání se tehdy účastnil i zástupce prezidentské administrativy Sergej Kirijenko, který je teď pověřený agendou Ukrajiny a správy okupovaných území.

Volodin ještě pak ve čtvrtek spolu s předsedy některých poslaneckých výborů jednal přímo ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Vystoupil před poslanci tamní samozvané, separatistické republiky a setkal se i s jejím lídrem Leonidem Pasečnikem. Podle toho, co se k cestě uvádí na webu ruské Státní dumy, jednat měl o harmonizaci tamní legislativy s ruskou. Konkrétně v oblasti školství, zdravotnictví nebo sociálních otázek.

  Český ministr zahraničí vtipy o povstání v Rusku, tipy na dovolenou na Krymu

Senátoři se sejdou kdykoliv

K mimořádnému jednání byla svolaná pouze dolní komora ruského parlamentu. Na zvláštním jednání by se ale mohli navzdory letní přestávce ještě sejít i senátoři. Takovou variantu připustil předseda komise pro parlamentní činnost v Radě federace Vjačeslav Timčenko. Podle něj se obě komory parlamentu můžou mimořádně sejít i v jeden den.

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková se nechala slyšet, že senátoři jsou připravení se v případě potřeby sejít kdykoliv. Zkraje týdne ovšem uvedla, že neví o žádné záležitosti, kvůli které by se tak muselo stát.

Ještě před letní přestávkou obě komory parlamentu stihly schválit celou řadu zákonů. Mimo jiné legislativu, která dává ruské vládě pravomoc nařídit firmám výrobu pro potřeby státu. Ve čtvrtek příslušný zákon podepsal prezident Vladimir Putin.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com