Polsko stále nezačalo platit pokutu za těžbu v dolu Turów. Částka šplhá ke 13 milionům korun denně

irozhlas.cz

Polsko ještě nezačalo platit pokutu 12,7 milionu korun denně za neuposlechnutí předběžného nařízení unijního soudu o zastavení těžby v dole Turów. S odvoláním na vládního mluvčího o tom v úterý informovala agentura PAP. Částku měla Varšava vyplácet Evropské komisi od 20. září. Polská vláda i přes zákaz Evropského soudního dvora nadále trvá na tom, že důl u česko-polské hranice neuzavře.

Podle polské vlády by uzavření dolu mělo negativní dopady na ekonomiku a energetickou bezpečnost Polska. Podle Prahy ale důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

Česko proto požádalo soud Evropské unie o prozatímní zastavení těžby v dole. Soud žádosti vyhověl a dokonce Polsku udělil za každý další den těžby několikamilionovou pokutu.

Pokud Polsko nezačne pokutu platit, strhne ji Evropská komise z dotací, které Polsku vyplácí.

Jednání o zmírnění dopadů těžby by měly mezi českým ministrem životního prostředí a jeho polským protějškem pokračovat ve středu.

Důvěra v dohodu

Po pondělním jednání ministr Richard Brabec (ANO) uvedl, že oba ministři věří v dosažení dohody.

„Myslím, že všichni kolem stolu zopakovali, že pro obě země je dohoda vhodnější než pokračování sporu u evropského soudního dvora. A nejenom pro obě země, ale pro oba regiony, a především pro obyvatele, kteří žijí na česko-polské hranici,“ doplnil ho liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který se jednání také účastnil.

Dohoda by podle dosavadních informací měla zahrnovat pomoc dotčenému regionu a například uhrazení výdajů na vybudování a posílení zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hradecka a v obci Uhelná.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Po sečtení pětiny okrsků vede v prezidentské volbě v Turecku Erdogan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com