V Rusku se zatýkalo na akci žen zmobilizovaných vojáků i akcích za Navalného

Ruská policie dnes zadržela v různých městech nejméně 32 lidí, z nichž někteří vyjadřovali účast s úmrtím opozičního představitele Alexeje Navalného, někteří dorazili na protestní akci žen zmobilizovaných vojáků nebo dávali najevo nesouhlas s válkou na Ukrajině. Informoval o tom projekt OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy.

Ze zadržených jich 27 pokládalo květiny za Alexeje Navalného, tři protestovali proti válce na Ukrajině a dva účastnili akce žen požadujících návrat svých manželů z války proti Ukrajině. Čtyři ze zadržených byli novináři, uvedl server OVD-Info.

Dva reportéři byli zadrženi při moskevské akci žen zmobilizovaných vojáků. Příbuzní zmobilizovaných každou sobotu kladou květiny k věčnému ohni u hrobu Neznámého vojína u Kremlu v centru Moskvy. Zpravodajský kanál SOTAvision uvedl, že jeho dva novináři byli zatčeni přesto, že měli novinářské průkazy, pověření redakce i vesty s nápisem „tisk“. Jedna z žen čekající s květinami ve frontě, než ji pustí k věčnému ohni, řekla SOTAvision, že přišla podpořit ženy vojáků, protože je kritizuje vláda i opozice a „všichni na ně kašlou“.

Zprávy o větších protestních akcích proti válce na Ukrajině z Ruska nepřišly. Několik lidí ale položilo květiny k památníkům ukrajinských spisovatelů, což je gesto, jímž už dříve Rusové dávali najevo lítost nad ukrajinskými oběťmi ruských útoků a vyjadřovali účast pozůstalým. Květiny se dnes objevily u památníků spisovatel Tarase Ševčenka a básnířky Lesji Ukrajinky v Petrohradě a v Moskvě. U pomníků jsou ale „uklízeči“, kteří přinesené květiny okamžitě vyhazují, upozornil portál Mediazona. Za kritiku ruských válečných manévrů na Ukrajině hrozí v Rusku vysoké postihy.

Jedním ze zadržených za protest proti válce na Ukrajině je muž, který stál s transparentem s heslem „ne válce“ u moskevského památníku Lesji Ukrajinky, uvedl server OVD-Info.

ČTK

  Herec Bruce Willis ze zdravotních důvodů ukončil svoji kariéru. Má nemoc ovlivňující schopnost mluvit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com