Kyjev očekává dodávky munice do raketometů HIMARS s dostřelem 300 kilometrů

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov očekává, že západní země dodají Kyjevu munici do amerických raketových systémů HIMARS s dostřelem 300 kilometrů. Ministr to sdělil listu Financial Times. Ukrajina zatím dostala systémy HIMARS s příslušnou municí s dostřelem 80 kilometrů, dodané raketomety ale mohou být potenciálně upraveny na delší dostřel, napsal portál Meduza. Reznikov dnes na sociálních sítích potvrdil, že Ukrajina obdržela první zásilku dalšího typu západních raketometů, a sice M270. „Žádné smilování s nepřítelem,“ přislíbil.

„Myslím, že je to postupný vývoj. Ukážeme, že jsme schopni systémy používat s nejvyšší přesností a dostaneme další a s delším dosahem,“ uvedl Reznikov. Podle něj se díky zbraním dodaným západními zeměmi podařilo snížit ztráty v řadách ukrajinských vojáků bojujících na Donbasu.

„Koncem letošního roku nastane na bojišti změna ve prospěch Ukrajiny. Doufám, že letos budeme svědky úspěšné protiofenzivy,“ poznamenal také Reznikov.

Podle reportéra listu The Wall Street Journal Ukrajinci díky systémům HIMARS denně zasahují několik ruských skladů munice či paliva. USA ale před dodávkou raketometů zdůrazňovaly, že neposkytnou Ukrajině žádné systémy, které by jí umožnily provést útoky na ruském území, a nebudou ji v takových útocích podporovat.

Reznikov v rozhovoru se stanicí BBC potvrdil, že si USA pro dodání raketometů HIMARS kladly podmínku, že je Ukrajinci nepoužijí k útokům na cíle nacházející se na území Ruska a že sám se písemně – dopisem svému protějšku v Pentagonu – zavázal používat americké zbraně pro odrážení útoků nepřítele a k osvobození dočasně okupovaného území „jen na území Ukrajiny“. Na dotaz, zda se zákaz vztahuje i na Rusy anektovaný Krym, ministr odvětil, že stejnou otázku dostal i z Pentagonu a že řekl, že Ukrajinci mají dost strategických cílů na Rusy okupovaných ukrajinských územích.

  Kombinovaný útok Ruska na ukrajinská města vybízí k dodání letounů F-16 a systémů protivzdušné obrany ukrajinským ozbrojeným silám

Ohledně válečných výdajů ministr poznamenal, že někdejší roční obranný rozpočet – z dob, kdy Ukrajina vynakládala na obranu pět procent hrubého domácího produktu – utrácí každý měsíc. Hlavní výdaje jsou dva: na výplaty vojáků a bohužel také na odškodnění pozůstalým za ztrátu či zranění živitele a na zbraně.

Ukončení války do konce roku pokládá Reznikov za reálné, „pokud západní partneři budou nadále Ukrajině pomáhat, tentokráte už bez jakýchkoliv pochyb, že pomáhají vítězi“. „Zpočátku předpokládali, že prohrajeme, že za tři dny vzdáme Kyjev, a proto nám moc nepomáhali, jen nás podporovali. Ale když uvěřili, že vítězství Ukrajiny je naprosto realistický plán, zatoužili stát se spoluúčastníky vítězství. Proto je teď důležité, abychom sladili naše plány protiofenzívy s jejich pomocí, a to nejen zbraněmi, ale ještě vážnějšími sankcemi (proti Rusku). Je to vážný globální projekt,“ prohlásil ministr obrany.

Reznikov je původní profesí právník. Věhlas ve vlasti získal jako člen týmu Viktora Juščenka, který v roce 2004 dosáhl vypsání třetího kola prezidentských voleb. Nyní se domnívá, že Západ nakonec Ukrajině poskytne i bojová letadla, i když se tak nestane hned, ale „krok za krokem“. Již ale upozornil, že ukrajinská letiště nejsou přizpůsobena pro americké stíhačky F-16, vyhovovat by mohly například švédské gripeny.

ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com