Inspekce: Ukrajinští uprchlíci pracují v Česku za stejných podmínek jako ostatní

idnes.cz

Ukrajinští uprchlíci v Česku nepracují za nižší mzdy ani za horších podmínek než ostatní zaměstnanci. Na základě víc než 300 provedených kontrol firem to konstatoval Státní úřad inspekce práce (SÚIP). Po ruské invazi na Ukrajinu si našlo v republice práci už bezmála 90.000 držitelů víz dočasné ochrany, uvedl v dnešní tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kontroly podle něj budou pokračovat.

Státní úřad inspekce práce se zaměřil na kontroly podmínek, za kterých v České republice pracují uprchlíci z Ukrajiny. Zatím zahájil 311 kontrol firem, v nichž pracuje přes 5000 držitelů dočasné ochrany, dokončil jich 90. Úřad odhalil případy nelegálního nebo takzvaného zastřeného zaměstnávání či porušení informačních povinností. Ani v jednom případě však nezjistil porušení zásady srovnatelných mzdových a pracovních podmínek zaměstnanců pracujících na obdobných pracovních pozicích, uvedlo ministerstvo.

„Svědčí to o tom, že se daří příchozí úspěšně integrovat na pracovní trh, a přitom ho nedeformovat tím, že by pracovali za jiných podmínek než ostatní zaměstnanci,“ soudí Jurečka. Podle analýzy ministerstva pracují ukrajinští uprchlíci v Česku především v profesích s nízkou kvalifikací. V uplatnění původní kvalifikace jim brání především jazyková bariéra.

„Od začátku uprchlické krize jsme se zaměřili na to, aby situace nezneužívali podvodníci a držitelé dočasné ochrany pracovali za férových podmínek. Kontroly prokázaly, že pokud k takovým případům dochází, pak je to zcela ojedinělé,“ zdůraznil Jurečka.

SÚIP do dneška ukončil 90 kontrol, přičemž v 63 z nich zjistil ze strany zaměstnavatelů porušení právních předpisů. V 17 případech zaměstnavatelé nelegálně zaměstnávali ukrajinské občany, za což mohou správním řízení dostat pokutu až deset milionů korun. Stejná sankce hrozí pěti zaměstnavatelům, kteří zastřeně zprostředkovávali práci držitelům dočasné ochrany z Ukrajiny. Další firmy nesplnily oznamovací povinnost vůči úřadu práce nebo neměly v pořádku potřebné doklady.

  Ve čtvrtek přibylo 14.229 nakažených, nejméně ve všední den za tři týdny

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com