V Chersonské oblasti zemřelo v sobotu kvůli ostřelování a minám 16 lidí

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson zemřelo v sobotu 13 lidí a dalších 64 osob utrpělo zranění, tři lidé zemřeli týž den při odstraňování min v Chersonské oblasti. Oznámil to dnes šéf chersonské oblasti Jaroslav Januševyč na sociální síti Telegram. Dříve média informovala o deseti obětech ostřelování.

Tři pracovníci ukrajinské záchranné služby, v níž jsou mimo jiné hasiči a zdravotníci, byli z Žytomyrské oblasti a do Chersonské oblasti vysláni, aby odstranili miny „z území osvobozeného od nepřítele“. Podle ukrajinských úřadů je zabila ruská mina.

V sobotu při ruském ostřelování města Cherson zemřelo 13 lidí a dalších šest desítek bylo zraněno. Podle zástupců chersonské oblasti útoky mířily na centrum města, zničily několik budov a jedna z ruských raket dopadla poblíž supermarketu. Šéf Moskvou dosazené okupační správy Chersonské oblasti, kterou Rusko stále zčásti kontroluje, z ostřelování obvinil ukrajinskou armádu a označil jej za provokaci, která má svalit vinu na ruské ozbrojené síly.

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit část Chersonské oblasti, včetně Chersonu, v listopadu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy uvedl, že ruská vojska položila na území, odkud odcházela, velký počet min a dalších výbušných zařízení.

Podle ukrajinských úřadů tuto taktiku ruská armáda použila i v dalších oblastech, které musela opustit. Na začátku tohoto měsíce americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo odhad, podle něhož bude nutné kvůli možné přítomnosti min zkontrolovat zhruba čtvrtinu ukrajinského území – na 160.000 kilometrů čtverečních. To je asi dvojnásobek rozlohy České republiky. Podle americké diplomacie tak půjde o jednu z největších akcí tohoto druhu od druhé světové války.

ČTK

  Papež František odsoudil antisemitismus. ‚Vaše bolesti jsou našimi bolestmi,‘ řekl na Slovensku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com