Sever republiky bičuje vichřice, stovky domácností jsou bez proudu

sever.rozhlas.cz

Od pátku do pondělního rána varují meteorologové před silným větrem, a to s platností pro většinu republiky s výjimkou západní části země. Nejvyšší riziko hlásí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro Liberecký, Jablonecký a Frýdlantský okres. Kvůli silnému větru jsou v neděli opět domácnosti bez proudu.

Riziko silného větru s nárazy 15 až 25 m/s (50 až 90 km/h) se v průběhu neděle dle předpokladů ČHMÚ zvláště na východní části území nijak měnit nebude, naopak ve středních Čechách během nedělního dopoledne riziko silných větrů na čas pomine, aby se v odpoledních hodinách znovu vynořilo a setrvalo až do pondělního rána. Trvající vysoké riziko silného větru mají na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku.

V rizikových oblastech lze očekávat poškození stromů a lesních porostů a možné menší škody na budovách, hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi a možné komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,” varují meteorologové na webu ČHMÚ.

I v neděli jsou domácnosti bez elektřiny

Kvůli silnému větru je v ČR bez proudu zhruba 1300 domácností, jimž dodává elektřinu E.ON. Nejvíc, 600, jich je v Jihočeském kraji, další jsou na Vysočině a Zlínsku.

Nejvíce domácností, 600, bylo odříznuto od proudu v jižních Čechách, další na Vysočině a ve Zlínském kraji. Energetici od rána poruchy opravovali, většinu z nich pravděpodobně odstraní dopoledne. Poruchy vznikly kvůli silnému větru, větve a stromy popadaly do elektrického vedení.

„V jižních Čechách je kvůli dvěma poruchám na vedení vysokého napětí omezeno zhruba 600 domácností na Jindřichohradecku v okolí Stráže nad Nežárkou. Jedná se o obce Dolní Lhota, Vydří, Hatín a Plavsko,“ uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

  Nikdo nechce měnit práci. Proto je na to teď pravý čas, říká expert

Na Vysočině je bez elektřiny 229 míst v Opatově na Třebíčsku, ve Zlínském kraji 450 domácností v obcích Lopeník a Ludkovice. V sobotu bylo kvůli silnému větru v Česku ráno skoro 30 000 domácností bez elektřiny, nejvíc poruch způsobily pády stromů na dráty vedení ve východních Čechách.

Kvůli silnému větru jsou mimo provoz lanovky na Ještěd a Sněžku.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com