Čeští vědci vyvinuli anticovid papír. Ničí bakterie a viry, včetně koronaviru

Čeští vědci vyvinuli papír, který zabíjí viry, bakterie a kvasinky. Výrazný účinek vykazuje i proti novému typu koronaviru. Proto dostal název anticovid papír. Technologie může v budoucnu snížit riziko infekcí při manipulaci s bankovkami, ceninami a různými dokumenty a mohla by zabránit šíření nákazy i ve zdravotnických zařízeních.

Na vývoji materiálu s antibakteriální funkcí začali výzkumníci z Ústavu chemických procesů Akademie pracovat už před pěti lety ve spolupráci s papírenskou společností SPM – Security Paper Mill za podpory Technologické agentury. Záměrem bylo dodat na trh hygienický papír, který by trvale bránil množení bakterií a přenášení infekčních onemocnění.

„Stála za tím poptávka ze zemí třetího světa, které chtěly zamezit šíření nákaz prostřednictvím peněz, jízdenek a podobně. Během tří let jsme vyvinuli antibakteriální papír,“ vysvětlil v tiskové zprávě Akademie věd Jiří Sobek z Ústavu chemických procesů.

Pandemie koronaviru, která vypukla na začátku letošního roku, přidala další požadavek trhu – papír, který má být nyní účinný nejen proti bakteriím, ale ničit by mohl i nový typ koronaviru. Badatelé a technologové tak přišli s inovací. Jde o speciální plnivo – prášek, který se přimíchá do papíru.

„V plnivu papíru jsou zafixovány nanostrukturní komplexy zinku a stříbra. Ty virus, bakterie a kvasinky zneškodní a zachytí, a to po celou dobu životnosti papíru. Zároveň se z něj neuvolňují a jsou zcela bezpečné při styku s lidskou pokožkou,“ popsal technologii Jiří Sobek.

Koronavirus zničí do půl hodiny

Vědci upozornili, že bakterie jako jednobuněčné organismy mohou podle studií přežít na papírech i dvacet let a některé člověku nebezpečné kmeny, třeba stafylokok zlatý, jsou velice odolné.

Viry jako nebuněčné organismy mají na papírech a kartonech kratší životnost. Podle mezinárodních studií virus covid-19 způsobující koronavirové onemocnění vydrží být na kartonu aktivní až 24 hodin. Anticovid papír s ním činí práci pro uživatele bezpečnou již po prvních deseti minutách.

  Kandidát na ministra školství Gazdík mluvil o hledání dobra pro nás všechny

Během minuty totiž dokáže zlikvidovat bakterie s účinností přes 99 procent. A u virů typu covid zvládne do 10 minut zlikvidovat až 70 procent viru a zcela ho pak zničí do půl hodiny. Čeští chemici hodlají technologii ještě vylepšit. „Míříme k tomu, aby se sto procent viru deaktivovalo už za deset minut,“ dodal Sobek.

Široké využití

Z anticovid papíru by se mohly vyrábět nejen bankovky, na kterých ulpívá velké množství virů a bakterií, ale třeba i ceniny a jiné dokumenty, včetně těch, které jsou určeny pro archivaci. Kvalita přitom bude stejná, jako z běžného papíru. Testy totiž prokázaly, že zinek a stříbro účinkují i po delším časovém úseku a současně nijak neovlivňují barevnou kvalitu papíru ani tisku.

Účinnost anticovidového papíru v tuto chvíli ověřují německé laboratoře. Papírna už nyní registruje poptávky z Ruska, Německa nebo Číny a počítá s výrobou okolo dvaceti až padesáti tisíc tun speciálního papíru ročně.

Technologii bude možné využít i na běžné kancelářské práce, ale například také ve ve zdravotnických zařízeních, která se starají o infekční pacienty, či dalších rizikových pracovištích.

Autor:Katka Brezovská

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com