Opoziční expertní tým připravil vlastní protiepidemický systém

domaci.ihned.cz

Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav. Na dnešní tiskové konferenci kontury systému představil poslanec TOP 09 Dominik Feri. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

Podle systému, který vytvořil resort zdravotnictví, je i v prvním, nejmírnějším stupni rizika, pro opatření nutný nouzový stav. Opozice v návrhu zavádí i takzvaný nultý stupeň, zároveň pro první, druhý a částečně i třetí stupeň není stav nouze potřeba. U třetího stupně je potřeba v případě, že se v něm nacházejí alespoň dvě třetiny krajů.

Podle Feriho taková úprava umožňuje krajským hygienickým stanicím a ministerstvu aplikovat lokální opatření namísto celoplošných, a to nikoli podle krizového zákona, nýbrž podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh podle něj také není diskriminační vůči maloobchodu, vyhýbá se situaci, kdy mohou být otevřená nákupní centra a malé obchody nikoli. Zároveň zavádí přechodové stupně pro situace, kdy by skóre PES bylo na hraně mezi dvěma stupni.

Rizikové skóre vládního PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Blatný ale v pondělí řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň.

Poslanec ODS Martin Baxa vládu vyzval, aby předložila jasné scénáře ohledně plošného očkování obyvatelstva. Týkají se logistiky, harmonogramu a komunikace. Vláda svoji strategii očkování schválila v pondělí. Česko má podle ní objednanou prostřednictvím společných smluv Evropské unie vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Podle Baxy je strategie ale nedostatečná.

  Odbory vyzvaly k cenové regulaci, zastavení poklesu reálných mezd

Senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL) uvedl, že tým odešle Blatnému sjednocená pravidla návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle materiálu by měla být definována takzvaná nepostradatelná návštěva, jež bude mít přístup k hospitalizovanému nebo seniorovi v domově v případě, že nemá covid-19.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com