Politologové: Jednání premiérů V4 nepřekvapilo, skupina bude fungovat dál

Výsledky dnešního jednání premiérů zemí Visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) nebyly překvapivé. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK. Podle nich se pouze potvrdily body, ve kterých mají státy názorové rozpory, stejně jako ty, které vidí stejně. Očekávají, že V4 bude fungovat dál navzdory neshodám. které se týkají především řešení války na Ukrajině.

Různí se zejména postoje zemí V4 k formě podpory Ukrajiny. Zatímco Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenský materiál z armádních skladů, Slovensko a Maďarsko to odmítají a zaměřují se na humanitární či rekonstrukční pomoc.

„Výsledky jednání jsou očekávatelné. Panují neshody, a to poměrně výrazné, nicméně existuje určitá politická vůle tu skupinu udržovat mimo jiné právě proto, aby nedošlo k ještě většímu příklonu Slovenska a Maďarska k Rusku,“ řekl politolog z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš.

Česká diplomacie podle něj sehrává roli jakéhosi moderátora mezi Polskem na jedné straně a Slovenskem a Maďarskem na straně druhé. „V tuto chvíli si myslím, že situace je taková, že skupina na vrcholné úrovni moc aktivní nebude, budou přetrvávat rozpory, nicméně v některých jiných oblastech, o kterých mluvil i předseda vlády Petr Fiala, se může dál rozvíjet,“ doplnil politolog.

Podle Pavlíny Janebové z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) panuje shoda zejména na regionální problematice, jako je infrastruktura, energetika a rovněž migrace. „Premiér Fiala se rovněž snažil nějakým optimistickým způsobem prezentovat zjištění, že v otázce Ukrajiny přišli na dva shodné body. Jedním je, že invaze Ruska na Ukrajinu byla porušením mezinárodní práva, druhým pak, že Ukrajině je třeba pomoci,“ podotkla Janebová. „Signál je takový, že spolupráce přetrvá navzdory neshodám,“ dodala.

Český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Donald Tusk dnes zdůrazňovali nutnost vytrvalé podpory Ukrajiny po všech stránkách. Tusk nazval ruského prezidenta Vladimira Putina válečným zločincem, o tom, kdo je agresor a kdo oběť, podle něj není pochyb. Odmítavě se naopak k vojenské pomoci stavěli slovenský premiér Robert Fico a šéf maďarské vlády Viktor Orbán, kteří i na tiskové konferenci po jednání opakovaně hovořili o nutnosti co nejrychlejších mírových rozhovorů. Všichni čtyři premiéři se ale shodli, že jejich země neplánují poslat vojáky na Ukrajinu.

  Jak často chybějí Češi v europarlamentu? Nejvíc hlasovacích dní zmeškal Pospíšil. Jsem aktivní, říká

Podle Fialy bylo dnešní jednání upřímné a důležité, formát zasedání se neočekávaně změnil, neboť předsedové vlád chtěli některé věci otevřeně probrat sami, bez přítomnosti dalších členů delegací. Orbán po jednání řekl, že Visegrád žije. Také Tusk, který před jednáním vyjádřil pochyby o smyslu pokračování formátu V4, posléze poznamenal, že rozdíly nejsou tak fundamentální, jak by se mohlo zdát.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com