Hizballáh odpálil další desítky raket na Izrael, USA varují před eskalací

Libanonské hnutí Hizballáh dnes podniklo dva raketové útoky proti vojenské základně na severu Izraele a odpálilo i další salvy střel do této oblasti, podle vlastního vyjádření v odvetě za pondělní izraelský útok hluboko v libanonském vnitrozemí. Izraelské letectvo pak reagovalo dalšími vzdušnými údery na pozice hnutí v jižním Libanonu. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž nejsou po útocích na Izrael hlášeny vážné škody ani oběti. Mise OSN v Libanonu i Spojené státy mezitím varovaly před nebezpečnou eskalací konfliktu.

Izraelské letectvo v pondělí útočilo na cíle Hizballáhu poblíž města Baalbek, které leží severovýchodně od Bejrútu poblíž hranic se Sýrií. Jde o další eskalaci střetů na takzvané severní frontě, které se rozhořely po vypuknutí války Izraele s teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Íránem podporované šíitské hnutí na útok odpovědělo bezprostředně v pondělí a také dnes odpálením desítek raket na severní Izrael.

Základna řízení letového provozu na izraelské hoře Meron se v posledních měsících stala terčem útoku Hizballáhu už několikrát, při jednom z nich byla mírně poškozena. Izraelská armáda uvedla, že dnešní útok žádné škody na zařízení základny nezpůsobil.

Mírová mise OSN v Libanonu UNIFIL podle Reuters obě strany vyzvala, aby zastavily nepřátelské akce, a vyhnuly se tak další eskalaci, a varovala, že současný vývoj by mohl ohrozit politické řešení konfliktu. UNIFIL také uvedla, že pozoruje „znepokojivý posun“ ve střetech mezi Izraelem a Hizballáhem a že s oběma stranami jedná ve snaze snížit napětí. Ke snížení napětí vyzvala i zvláštní koordinátorka OSN pro Libanon Joanna Wronecká, podle níž „postupné zesilování vzájemné palby“ zvyšuje riziko širšího rozhoření konfliktu.

Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Spojené státy si nepřejí další růst napětí mezi Izraelem a Hizballáhem a že Izrael Washington ujistil, že chce dosáhnout diplomatického řešení konfliktu. Mluvčí resortu Matthew Miller na pravidelné tiskové konferenci řekl, že desetitisíce Izraelců na severu země čelí skutečné bezpečnostní hrozbě, kterou je třeba řešit, a že i Washington usiluje o cestu diplomacie.

  Šéf maďarské diplomacie Szijjártó přijel do Moskvy jednat o energetice

Dva zdroje obeznámené se záměry Hizballáhu agentuře Reuters řekly, že skupina zastaví palbu na Izrael, pokud spojenecké hnutí Hamás přistoupí na návrh příměří s Izraelem v Pásmu Gazy a za předpokladu, že také Izrael přestane s nálety na Libanon. Reuters připomněl, že během dosud jediného dočasné příměří v Gaze na konci listopadu utichly na týden zbraně také na izraelsko-libanonské hranici.

Izraelský ministr obrany Joav Galant nicméně v neděli prohlásil, že armáda má v plánu v případě uzavření příměří v Pásmu Gazy naopak vystupňovat útoky na Hizballáh, dokud se hnutí „plně nestáhne“ od hranic a obyvatelé severního Izraele se nebudou moci bezpečně vrátit do svých domovů.

Miller uvedl, že americké ministerstvo zahraničí Galantovy výroky zaznamenalo. „Ale také jsme vzali na vědomí, že ministr obrany i další představitelé izraelské vlády včetně premiéra opakovaně veřejně prohlásili, že by dali přednost diplomatickému řešení situace,“ řekl mluvčí.

Na obou stranách hranice musely v důsledku konfliktu odejít ze svých domovů desetitisíce lidí. V Libanonu od října zemřelo v důsledku izraelských úderů podle Reuters již přes 200 příslušníků Hizballáhu a asi 50 civilistů. Na severu Izraele přišlo podle armády o život deset izraelských vojáků a šest civilistů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com