Veřejné rozloučení s Navalným se plánuje na konec týdne, píší média

Veřejné rozloučení s Alexejem Navalným se plánuje na konec tohoto pracovního týdne. Informovaly o tom dnes servery Meduza a The Insider s odvoláním na mluvčí zesnulého ruského opozičního předáka Kiru Jarmyšovou. Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Jeho spolupracovníci o víkendu uvedli, že úřady tělo vydaly jeho matce. Předtím se objevily zprávy, že Ljudmila Navalná čelí tlaku, aby souhlasila s tajným pohřbem syna.

„Hledáme síň pro veřejné rozloučení s Alexejem. Termín: konec tohoto pracovního týdne. Pokud máte vhodné prostory, kontaktujte nás, prosím,“ napsala Jarmyšová na platformě X. Ve svém dalším příspěvku uvedla, že o Navalného pohřbu šíří informace některé telegramové účty, které označila za falešné. „Všechny spolehlivé informace budou na mém twitteru,“ dodala s odkazem na starší název sítě X.

Také ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov dnes varoval před lživými zprávami ohledně opozičníkova pohřbu. „Všechny informace o pohřbu 29. února s odkazem na některé ‚naše kanály o pohřbu‘ jsou lživé,“ uvedl Ždanov na telegramu. O pohřbu plánovaném na 29. února informuje prokremelský portál Mash, podotkl The Insider. Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu podotkla, že ve čtvrtek 29. února vystoupí před parlamentem s projevem o stavu země prezident Vladimir Putin.

Tělo Navalného vydaly úřady jeho matce podle médií 24. února. Do té doby ho odmítly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování jeho smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná odmítla požadavky splnit, píše Meduza. Mluvčí Dmitrij Peskov mezitím podle tohoto webu uvedl, že Kreml nevyvíjel na matku Navalného v souvislosti s pohřbem žádný nátlak.

  Nejméně 11 mrtvých po střelbě ve škole v Kazani

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Loni v prosinci ho úřady přemístily do zařízení v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí Putinovi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com