Scholz s Meloniovou se postavili za Ukrajinu a Izrael, tématem byla i migrace

Německý kancléř Olaf Scholz a italská premiérka Giorgia Meloniová dnes v Berlíně společně podpořili Ukrajinu v jejím boji proti ruské invazi a postavili se také za Izrael a jeho právo bránit se proti útokům radikálního palestinského hnutí Hamás. Meloniová se s částí svého kabinetu v Berlíně zúčastnila německo-italských vládních konzultací, jejichž tématem byla i migrační krize.

„S premiérkou Meloniovou jsme se shodli na tom, že Ukrajině budeme pomáhat, dokud to bude třeba,“ řekl novinářům Scholz. Ten se dnes společně s italskou kolegyní zúčastnil také virtuálního summitu G20, ke kterému se připojil i ruský prezident Vladimir Putin. Scholz při této příležitosti vyzval Putina, aby boje na Ukrajině zastavil a ruské vojáky ze země stáhnul.

„Pokud jde o válku na Ukrajině, Německo a Itálie postupují společně,“ zdůraznila Meloniová. K Putinově účasti na summitu G20 řekla, že to pro něj bylo snadné, když se nemusel se státníky setkat osobně. „Putin se zúčastnil, protože to bylo lehké, byla to videokonference,“ uvedla. Putin na summitu hovořil o nutnosti zastavit válku na Ukrajině. To je podle Meloniové jednoduché uskutečnit – stačí, když Rusko stáhne své vojáky. Ruská armáda vpadla do sousední země loni v únoru, Ukrajina se od té doby agresi se západní pomocí brání.

Meloniová s Scholzem hovořila i o izraelském vojenském zásahu v Pásmu Gazy, která dosud byla pod kontrolou Hamásu. „Izrael má právo a povinnost bránit své občany,“ řekla italská premiérka. S tím souhlasil i Scholz, podle kterého je však nutné dodržovat humanitární právo.

Scholz uvítal dohodu o čtyřdenní přestávce v bojích výměnou za propuštění zhruba 50 rukojmích držených v Gaze. „Dohoda o propuštění části rukojmích je dobrou zprávou. Nyní je třeba zajistit prosazení dohody, což diplomaticky podpoříme,“ dodal.

Důležitým tématem jednání byla i migrační krize. Oba politici se shodli na tom, že Evropská unie potřebuje dokončit azylovou reformu. Podle Meloniové jsou nezbytné i nové vize a spolupráce s africkými státy, odkud do Evropy část migrantů míří. Dodala, že spolupráce s africkými zeměmi musí být rovnocenná.

  EUobserver: Země EU uvažují o vyhoštění ruských diplomatů v solidaritě s ČR

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com