Návrh nařízení: Plat zdravotníků vzroste o 10 pct, učitelů o 9 pct

idnes.cz

Zdravotníkům a pracovníkům sociálních služeb by se měly od ledna zvýšit platové tarify o deset procent. Učitelům by měly růst o devět procent. Počítá s tím návrh vládního nařízení, který připravilo ministerstvo práce. Pro ostatní zaměstnance veřejného sektoru pak navrhuje dvě varianty. Buď nedostanou přidáno vůbec, nebo si mají přilepšit o čtyři procenta. Chystaný předpis kabinet zveřejnil na svém webu.

„Návrh nařízení vlády zejména zlepšuje platové ohodnocení některých skupin zaměstnanců, jejichž význam vzrostl v souvislosti s pandemií nemoci covid-19,“ uvedlo v podkladech k nařízení ministerstvo práce.

Tarif představuje základ výdělku, k němu pak lidé dostávají příplatky a odměny. O deset procent by měl růst lékařům, sestrám, hygienikům i ostatním pracovníkům ve zdravotnictví. Stejně by se měl zvednout i zaměstnancům v sociálních službách a sociálním pracovníkům.

Minimální mzda se od ledna zvedne zhruba o čtyři procenta ze 14.600 korun na 15.200 korun. Čtyřprocentní přidání navrhuje ministerstvo práce proto i pro všechny zbývající zaměstnance státu a veřejné sféry. Poukazuje na to, že některé tarify v základní platové tabulce jsou pod minimální mzdou. Podle zákoníku práce by tak zaměstnavatel měl rozdíl doplatit. Resort uvádí, že tento stav je dlouhodobě nežádoucí a navýšení tarifů by zabránilo jeho prohlubování.

Ze státního rozpočtu by na přidání zdravotníkům, učitelům a v sociálních službách bylo potřeba ze státního rozpočtu 10,1 miliardy korun i s odvody, z rozpočtů krajů a obcí 1,43 miliardy a ze zdravotního pojištění pak 4,63 miliardy. Pokud by se upravil i výdělek všech ostatních pracovníků, státní rozpočet by vydal 13,8 miliardy navíc, samosprávy 3,55 miliardy a zdravotní pojištění pak 4,97 miliardy korun.

Ministerstva, zaměstnavatelé, odbory a další instituce mohou k návrhu nařízení podávat své připomínky do 16. prosince. Ministerstvo práce pak musí námitky vypořádat. Poté dostane předpis ke schválení vláda.

  Benzin i nafta v Česku od minulého týdne znovu zlevnily

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív uváděla, že se počítá jen se zvyšováním výdělků zdravotníků, učitelů a v sociálních službách. Ostatním by plat růst neměl. Šéfka státní pokladny argumentuje tím, že víc peněz by lidem mělo zajistit zrušení superhrubé mzdy a změna daní. Daňový balíček projednává Senát. Řada ekonomů i někteří politici navržené úpravy kritizují. Poukazují na stomiliardový výpadek příjmů v rozpočtu v době zadlužování a krize. Upozorňují také na možné následné zdražování a růst inflace.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com