Návrh SPD na zvýšení rodičovské na 360.000 Kč vláda zřejmě nepodpoří

Návrh poslanců opozičního SPD na zvýšení základní celkové částky rodičovského příspěvku o 60.000 korun na 360.000 korun koaliční vláda Petra Fialy (ODS) zřejmě nepodpoří. Ministerstva se postavila k novele o státní sociální podpoře v připomínkovém řízení neutrálně, nebo záporně. Opoziční předloha navíc předpokládá zavedení každoroční automatické valorizace rodičovské vždy k únoru podle inflace. Kabinet ji posoudí na středeční schůzi.

Neutrální postoj doporučilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které „v obecné rovině souhlasí s navýšením celkové částky rodičovského příspěvku“. Novela ale podle ministerstva nestanoví, koho by se zvýšení dávky týkalo. Každoroční valorizaci podle růstu cen pak ministerstvo označilo za rozpočtově neodpovědnou, dalo by přednost jejímu stanovení například nařízením vlády. „Ministerstvo práce a sociálních věcí v této souvislosti poukazuje na aktuální nedostatek rozpočtových prostředků a potřebu hledat zároveň i řešení na příjmové straně rozpočtu,“ uvedlo.

Zvýšení rodičovské „zásadně odmítlo“ ministerstvo financí, neboť není v souladu se snahou kabinetu o odpovědné hospodaření, udržitelné finance a nalézání úspor. „Předložený návrh jde proti záměrům vlády podpořit dřívější návrat žen s dětmi na trh práce, které opakovaně doporučují i mezinárodní organizace,“ sdělilo v připomínce. Ministerstvo poukázalo také na to, že česká výše rodičovského příspěvku i délka jeho vyplácení nemá v Evropské unii srovnání.

Předkladatelé v čele s Lucií Šafránkovou (SPD) ale pokládají zvýšení rodičovské za nezbytné kvůli nynější vyšší inflaci. Varují před tím, že se velký počet rodin může propadnout do příjmové chudoby, přijít o úspory a případně se i zadlužit s hrozbou exekuce. Zvýšení rozpočtových výdajů autoři novely odhadli na sedm miliard korun ročně.

Sněmovna odmítla stejnou úpravu poslanců SPD v podobě pozměňovacího návrhu k vládní předloze, která od července zejména zjednodušila podmínky u příspěvku na bydlení. Stejně naložila i se snahou opozičního hnutí ANO na zvýšení celkové rodičovské na 400.000 korun. Rovněž poslanci tohoto hnutí pak podali pozměňovací návrh jako samostatnou novelu. Vláda se k ní koncem června postavila záporně.

  Veterináři zjistili další dvě ohniska chřipky v malochovech

Rodičovská se naposledy zvedala od ledna 2020 o 80.000 korun na nynějších 300.000 korun. Výdaje se pak meziročně zvedly o zhruba 14 miliard korun, tedy téměř o 60 procent. Loni úřady práce rodičům malých dětí vyplatily přes 35,4 miliardy korun. Rodič si může určit, jak vysokou částku bude měsíčně pobírat. Čím je příspěvek vyšší, tím rychleji se celková suma vyčerpá. V případě vícerčat činí celkový příspěvek 450.000 korun. Novela poslanců SPD by jej zvýšila na 540.000 korun.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com