Lipavský je otřesen zprávou o popravě demokratických aktivistů v Barmě

idnes.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je otřesen zprávou o popravě demokratických aktivistů v Barmě. Ztratili život v boji proti juntě za opětovnou svobodu, uvedl Lipavský na twitteru v reakci na zprávu, že barmská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů.

Dříve je obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

„Jsem otřesen zprávou o popravě demokratických aktivistů v Myanmaru. Ztratili život v boji proti juntě za opětovnou svobodu,“ uvedl Lipavský, který použil další název pro Barmu. „Opět jsme svědky toho, že v jiných zemích musí lidé za svobodu bojovat a platit svým životem. Jsme s nimi,“ dodal ministr.

Česká diplomacie podporuje barmskou opozici dlouhodobě. Například v dubnu, kdy Su Ťij byla odsouzena k dalšímu vězení, tentokrát za korupci, vyzval k propuštění barmských politických vězňů. Loni v únoru Česká republika odsoudila vojenský převrat v Barmě, při němž vojenská junta svrhla demokraticky zvolenou vládu vedenou Su Ťij a její NLD.

Státní barmský tisk dnes napsal, že čtveřice byla popravena „v souladu s právní procedurou za řízení a organizování násilného a nehumánního teroristického zabíjení“. Junta popravy potvrdila v krátkém prohlášení. Člen stínové exilové vlády Aun Mjou Min popřel, že popravení byli zapojeni do násilí.

Mezi popravenými je bývalý poslanec Pchjo Zeja Tho z NLD, jehož vojenský soud v lednu usvědčil za trestnou činnost včetně financování terorismu a pumových útoků. Zatčen byl loni v listopadu jako klíčová osoba v síti, která podle junty organizovala teroristické útoky v Rangúnu.

Dalším popraveným je prodemokratický aktivista Ťjo Min Ju, známější pod přezdívkou „Kou Jimmy“. Odsouzen byl za porušení protiteroristického zákona. Min Ju patřil k vůdcům skupiny Studenti generace 88, která organizovala prodemokratické protesty už v roce 1988. Zatčen byl loni v říjnu a v minulosti strávil za své politické aktivity za mřížemi desítku let.

  Vláda ve středu projedná varianty státního obchodníka s energiemi

Ve čtveřici popravených je dále Hla Mjou Aun a Aun Thura Zo, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za vraždu ženy, kterou podle obžaloby podezírali, že vyzrazuje informace armádě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com