Čtvrtečních 11.553 nakažených bylo o 2500 víc než před týdnem

DenikN

Ve čtvrtek laboratoře v Česku potvrdily 11.553 případů koronaviru, zhruba o 2500 víc než před týdnem. Nových případů nákazy je potřetí za sebou víc než 10.000. Ve vážném stavu je s nemocí covid-19 v nemocnicích třetí den po sobě přes 1200 lidí, což jsou rekordní počty za dobu epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

 

Na jednotkách JIP a ARO je aktuálně volných 14 procent všech lůžek, pro covidové pacienty je připraveno 156 z nich, což je o osm víc než ve čtvrtek ráno. Podle vyjádření členů vlády jsou nemocnice na hraně svých kapacit, podle zveřejněných čísel se ve čtvrtek staraly o 6343 pacientů s covidem-19.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku nákaza koronavirem prokázala téměř u 1,135 milionu lidí, počet vyléčených přesáhl milion. S covidem-19 dosud zemřelo 18.913 lidí. Nakažených hygienici aktuálně evidují 112.305, počet v posledních dnech roste.

Index PES klesl na 75 bodů, reprodukční číslo dál stouplo na 1,15

Koronavirový index PES klesl k dnešku na 75 bodů ze sta, je tak těsně ve druhém nejpřísnějším čtvrtém stupni. Reprodukční číslo, které ukazuje kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo na 1,15 ze čtvrtečních 1,10. V předchozích pěti dnech byl index podle aktualizovaných čísel v nejpřísnějším pátém stupni, ve čtvrtek na 80 bodech, což byla nejvyšší hodnota od 13. ledna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

O pět bodů se proti čtvrtku skóre PES snížilo díky poklesu podílu hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem projevila až v nemocnici. Spolu s reprodukčním číslem ale roste také průměrný počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Na hodnotu indexu ale změny těchto tří parametrů vliv neměly.

  Čtvrtek přinesl další rekord v počtu nových případů covidu

Průměrný počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny je přitom s hodnotou 1059 nejvyšší od 22. ledna. Téměř 778 nakažených seniorů za den ve čtrnáctidenním průměru je nejvíc od 29. ledna.

Reprodukční číslo ukazuje další vývoj epidemie. Pokud je větší než jedna, epidemie zrychluje. Nad touto hodnotou se drží až na jednu výjimku od začátku února.

Indexem PES se řídila opatření proti šíření epidemie koronaviru, bez ohledu na něj ale dnes vláda projedná možnost otevření všech obchodů a od března chce vrátit další žáky do škol. Podle ministerstva zdravotnictví totiž už index není pro určování restrikcí relevantní, klíčové je uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od poloviny ledna se protiepidemické skóre drželo měsíc ve čtvrtém stupni, v pátém bylo pět dní od neděle 14. února. Údaje se ale zpětně aktualizují.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com