Hasiči v NP České Švýcarsko pokračují v likvidaci požáru u Hřenska

Do Národního parku České Švýcarsko, kde v neděli ráno začal hořet les, se dnes v 7:00 vrátily desítky hasičů. Hasit i dnes pomohou armádní a policejní vrtulníky a letadlo hasičské služby. Požár se podle ranních informací dál nešíří. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Les hoří v Malinovém dole u Hřenska na Děčínsku. Původní ohnisko mělo v neděli odpoledne zhruba tři hektary, hasiči ho dostali pod kontrolu. Později se však oheň rozšířil přes silnici do další části lesa. Z preventivních důvodů proto hasiči evakuovali výletníky ze soutěsek a turistickou atrakci pro veřejnost uzavřeli. „Pravděpodobně se ani jedno ohnisko dál nešíří,“ řekl dnes Marvan.

Pro veřejnost je uzavřená také Mlýnská cesta z Mezné a silnice z Hřenska do Mezné. Škoda, kterou oheň na lesním porostu zatím napáchal, známá není. Prozatím není ani jasné, co požár způsobilo. Mluvčí správy parku Tomáš Salov v neděli uvedl, že příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování. Podle něj je však vysoce pravděpodobné, že měl na vzniku požáru podíl člověk.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy se požár týkal jednoho hektaru lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči u požáru zůstali až do druhého dne.

ČTK

  Fiala: Úřady jednají o možné pomoci Ukrajině a cestě, jak zamezit ruské agresi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com