Krajská koalice v Karlovarském kraji podepsala koaliční smlouvu

ct24.ceskatelevize.cz

Zástupci nové krajské koalice v Karlovarském kraji podepsali dnes, více než dva měsíce po volbách, koaliční smlouvu. Podle ní bude novým hejtmanem lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), v devítičlenné radě zasednou zástupci Pirátů, koalice ODS/KDU-ČSL, Místních, VOK i SNK1 – Starostové našeho kraje. Nové vedení by měli zastupitelé zvolit v pondělí. V 45členném zastupitelstvu bude mít koalice 25 hlasů.

„Smlouva není obsáhlá. Zdůrazňuje partnerský přístup vztahů. Obsahuje i blokační pojistku, aby nemohl být kterýkoli ze subjektů upozaděn. Nepředpokládám, že by byla nějak přehnaně využívána. Vždy je nutné dojít ke kompromisu v dohodovacím řízení,“ řekl před podpisem smlouvy Kulhánek.

Krajská rada bude mít devět členů. Zasednou v ní Jan Bureš (ODS) jako první náměstek, dalšími náměstky budou Vojtěch Franta (Piráti) a Dalibor Blažek (Místní). Radními budou také Patrik Pizinger (Místní), Jindřich Čermák (Piráti), Olga Haláková (KDU-ČSL), Vít Hromádko (SNK1)a Robert Pisár (Místní). Kromě nich ale budou další čtyři uvolnění zastupitelé. Podle Kulhánka zejména proto, že kraj čekají čtyři zásadní roky transformace a některé oblasti je třeba posílit i personálně.

Prioritami pro nejbližší období bude podle Kulhánka řešení covidové situace, sestavení rozpočtu a způsob financování zdravotnictví. Kulhánek řekl, že zastupitelé koalice schválí v prosinci rozpočtové provizorium. Definitivní rozpočet by měl projít zastupitelstvem v lednu, dodal.

Přes dva měsíce trvající jednání o koalici blokovala konečná dohoda o zastoupení ve vedení kraje bloku 21 zastupitel ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 s koalicí ODS/KDU-ČSL. Nakonec se všechny subjekty shodly na tom, že ODS/KDU-ČSL bude mít prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele. 

V říjnových krajských volbách zvítězilo hnutí ANO, které bude mít 13 zastupitelů. Spolu se čtyřmi zastupiteli z SPD skončí v opozici. Osm mandátů získali STAN, šest Piráti, po čtyřech zastupitelích má koalice ODS/KDU-ČSL, stejně jako hnutí Místní. Tři zastupitelé mají shodně Volba pro kraj (VOK) a SNK1.

  Hejtmani se většinově shodli na změně rozpočtového určení daní

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com