MZV: Německá policie v Sasku pokutuje Čechy zkracující si cestu

zahranicni.ihned.cz

Německá policie v Sasku pokutuje české občany, kteří si místo delší cesty po českém území zkracují trasu přes Německo. Dnes na to na twitteru upozornilo české ministerstvo zahraničí. České velvyslanectví v Berlíně o problému ví a české veřejnosti doporučuje, aby se takových cest raději vyvarovala. Spolková policie ale sdělila ČTK, že průjezd přes Sasko je pro české občany možný bez porušení karanténních nařízení, pokud německé území co nejrychlejší cestou opět opustí a jízdu nepřeruší například kvůli nákupům.

„Týká se to hlavně Šluknovského výběžku. Pokuty dosahují i 150 eur (4000 korun). Podle saské policie v tomto případě nejde o tranzit, ten jinak zůstává nadále možný,“ uvádí ministerstvo zahraničí. „Doporučujeme Německo objíždět!“ dodává.

České velvyslanectví v Berlíně sdělilo ČTK, že o záležitosti ví od českého konzulátu v Drážďanech a že se Sasko zřejmě obává příliš laxního přístupu české veřejnosti ke karanténním opatřením. „Doporučuji české veřejnosti, aby i v zájmu nálady na saské straně situaci nepodceňovala a raději najela o pár kilometrů více. Můžeme to považovat i za malou investici do vzájemné důvěry,“ řekl český velvyslanec Tomáš Kafka.

Ředitelství spolkové policie v saské Pirně řeklo ČTK, že s dotazem na problematiku tranzitu se na něj dnes obrátil i český konzulát v Drážďanech. „Odpovím stejně,“ řekl mluvčí spolkové policie v Pirně Christian Meinhold. „Osoby, které vstoupily na území Svobodného státu Sasko jen kvůli průjezdu a které ho co nejrychlejší cestou opět opustí, jsou podle saského karanténního nařízení vyjmuty z povinného ohlášení a z povinné karantény,“ uvedl Meinhold. „Toto pravidlo ale neplatí, pokud lidé mají jiný důvod cesty, například nákupy, nebo pokud průjezd nerespektuje přímou cestu,“ dodal.

K otázce pokut Meinhold žádné podrobnosti neuvedl. Zdůvodnil to tím, že sankce v případě porušení karanténních opatření udělují zemské úřady, tedy saská hygiena, a nikoli spolková policie. Ta je nicméně pověřena ostrahou hranic.

  Putin po pádu Prigožinova letadla vyjádřil soustrast pozůstalým

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com