Europoslanci schválili společný zdravotnický fond EU

niedermayer.cz

Evropská unie v reakci na současnou pandemii covidu-19 výrazně posílí svůj společný rozpočet na zdravotnictví. Evropský parlament dnes velkou většinou hlasů schválil financování nového unijního zdravotnického programu částkou 5,1 miliardy eur (téměř 135 miliard korun). Sedmadvacítka zemí ji v příštích sedmi letech vyhradí na společnou prevenci chorob či vybudování krizových zásob léků a zdravotnického materiálu.

„Pandemie nám ukázala, že členské státy samy čelit přeshraničním zdravotním hrozbám nedokážou,“ vyjádřil názor mnoha europoslanců český zástupce v nejsilnější lidovecké frakci Stanislav Polčák. Evropský blok má mít podle dohody členských států a europoslanců ve víceletém rozpočtu pro období 2021 až 2027 k dispozici zmíněnou částku, která bude sloužit mimo jiné na prevenci a léčení přeshraničních chorob. Komise zavedením kontrol exportu kritizovaných Austrálií i dalšími zeměmi světa reagovala na nespokojenost členských států bloku s pomalým rozjezdem očkování. V minulém sedmiletém období unie vydala na společnou zdravotní politiku zhruba desetinu dnes schválené částky.

Více než desetina peněz z programu pojmenovaného EU4Health (EU pro zdraví) může zamířit na nákup léků a zdravotnických pomůcek do společných zásob, který má předejít opakování jejich nedostatku zvláště z loňského počátku covidové pandemie. Program počítá také s podporou vývoje a výroby nových léků přímo na území unie. Až pětina financí z fondu pak má být určena na prevenci nemocí.

„Má potenciál stát se velkým obratem v boji proti vzácným nemocem, rakovině, či ve spravedlivém přístupu ke zdravotní péči,“ řekla o programu česká stínová zpravodajka návrhu Kateřina Konečná z levicové frakce EP.

Návrh na vytvoření fondu dnes podpořilo 631 z 697 hlasujících poslanců. Nový program by měl také pomoci s kvalifikací zdravotníků či s digitalizací zdravotních záznamů, které by měly být dostupné v jakékoli členské zemi. EU chce také zajistit, aby měli obyvatelé k dispozici cenově dostupnější léky než dosud.

  „Naše země musí být vyčištěna“: čečenská diaspora se po deokupaci hodlá vrátit do své vlasti

„Směřujeme k tomu, abychom v Evropě měli dostupnou tu nejmodernější lékařskou péči a také abychom byli lépe připraveni na jakoukoli nově vzniklou zdravotní hrozbu, která by nás mohla do budoucna opět ohrozit,“ komentovala nový program česká místopředsedkyně EP Dita Charanzová ze skupiny liberálů.

Program schválený poslanci budou ještě formálně potvrzovat členské státy. Jejich lídři loni v létě navrhli, aby fond obsahoval pouze necelé dvě miliardy eur, EP však vyjednal současnou částku, s níž zástupci členských zemí v prosinci souhlasili.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com