Antigenní testování veřejnosti začne už 16. prosince

Adobe stock

Dobrovolné antigenní testování veřejnosti na covid-19 začne už ve středu 16. prosince. Původně ministerstvo počítalo se začátkem v pátek 18. prosince. Změnu dnes schválila vláda, řekla novinářům náměstkyně ministra zdravotnictví, hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18.000 lidí.

Zájem v průzkumu projevilo asi 40 procent populace. Za test na místě lidé nic platit nebudou, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna.

„Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách,“ varovala Rážová. Doporučuje proto jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou.

Dosud bylo v ČR provedeno přes 350.000 antigenních testů, odhalili 10.000 pozitivních osob. Testovalo se povinně v zařízeních sociální péče a dobrovolně také pedagogičtí pracovníci. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že za testování dostanou 350 korun.

Těchto ordinací se v iniciativě Lékaři pomáhají Česku zapojilo asi 700, zejména jde o stomatology. „Žádáme všechny lékaře, aby se zapojili. Každý musí vyjít ze své komfortní zóny a musí tu pomocnou ruku podat,“ řekl koordinátor projektu Radek Mounajjed. Praktičtí lékaři se budou zapojovat dobrovolně. „Nemůže se nikdo zlobit, pokud to zrovna jeho lékař nebude schopen dělat. Jsme tu i pro ostatní pacienty, ne jen pro covid,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

  Fiala váhá se jmenováním Hladíka. Do konce listopadu ho Zemanovi nenavrhne

Záležet bude podle něj i na zájmu, velký je zatím v Praze. Současná odběrová místa mají na dny původně plánovaného začátku 18. prosince kapacitu do Vánoc naplněnou.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com