Sbor volitelů zřejmě potvrdí, že prezidentem USA bude Joe Biden

nytimes.com

V jednotlivých amerických státech a v metropoli Washingtonu se dnes po čtyřech letech sejde sbor volitelů, který formálně dovrší prezidentské volby a vybere příští hlavu Spojených států. Tou se téměř jistě stane kandidát Demokratické strany Joe Biden, který v listopadovém hlasování podle dosavadních výsledků porazil stávajícího prezidenta Donalda Trumpa. Letošní situace je výjimečná v tom, že současný prezident odmítá uznat prohru a stále šíří už několikrát vyvrácená tvrzení o volebních podvodech.

Trumpův tým se snaží využít veškeré právní a politické skuliny amerického nepřímého volebního systému k tomu, aby v řadě klíčových států výsledky hlasování zvrátil. Ačkoliv jsou jeho naděje na úspěch podle expertů mizivé, a po dnešku ještě dál klesnou, prezident ve svém tažení pokračuje.

Hlasovat se začne ve státech Indiana, Tennessee a Vermont, a to v 10:00 východoamerického času (16:00 SEČ). Ve státě Wisconsin se začne ve 13:00 a v Michiganu ve 14:00 amerického času.

Američané ve volbách ze začátku listopadu nevybírali přímo příštího prezidenta, ale 538 členů sboru volitelů. Každý stát má v tomto sboru zastoupení odpovídající počtu jeho křesel v obou komorách Kongresu. Ty nejmenší státy mají tři volitele, nejlidnatější Kalifornie 55. Tři zástupce má také federální okrsek kolem hlavního města Washingtonu, který normálně v Kongresu nehlasuje.

Aby mohl kandidát usednout v Oválné pracovně Bílého domu, musí mít na své straně nejméně 270 volitelů. Biden si podle výsledků voleb zajistil 306 hlasů oproti Trumpovým 232.

Autor: ČTK

  ISW: Počet útoků v Bachmutu a jeho okolí za posledních pár dní poklesl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com