V Hamburku někdo poničil železniční zařízení, ochromilo to dálkové spoje

faz.net

Po sabotážích na železniční infrastruktuře nevyjelo mnoho dálkových spojů mezi Hamburkem a Berlínem. Vyšetřovatelé přitom předpokládají, že věc má „politický“ motiv, uvedla policie v Hamburku podle agentury DPA, která píše o požárech v kabelových šachtách. Mezitím se podle agentury na krajně levicové platformě Indymedia objevil text, který se k organizaci sabotáže hlásí. Do brzkého odpoledne bylo zcela zrušeno 11 spojů, dalších 19 částečně a desítky dalších nabraly velké zpoždění, uvedla DPA. Provoz má být obnoven až v sobotu ráno.

Na třech místech na železničních tratích v Hamburku v noci na dnešek hořely kabelové šachty. Policie nyní hledá svědky. Požáry byly odhaleny mezi 2:30 a 3:40 SELČ, uvedla DPA. Úřady předpokládají, že požáry někdo založil úmyslně.

Mluvčí německého provozovatele železnic Deutsche Bahn podle agentury DPA řekl, že požár „na infrastruktuře Deutsche Bahn v Hamburku“ způsobil výpadky. Zasažena byla i místní doprava. „Některé dálkové vlaky byly odkloněny na Uelzen nebo nevyjíždí,“ uvedl národní dopravce.

Dnes se podle DPA objevilo písemné přihlášení k sabotážím. „V noci 7. září jsme v Hamburku na dopravních tepnách sabotovali kapitalistickou infrastrukturu,“ cituje DPA z textu. Hamburská policie uvedla, že o něm ví a zahrnula ho do vyšetřování. Podle zdrojů z bezpečnostních kruhů zatím není potvrzeno, zda je text prohlášení pravý.

Objížďky přes Uelzen na trase mezi Hamburkem a Berlínem zpravidla způsobují zhruba 30minutové zpoždění. Podle DPA jsou aktuálně zrušeny zhruba dvě třetiny rychlovlaků ICE mezi Hamburkem a Berlínem. Deutsche Bahn nejdříve uváděla, že provoz mezi oběma německými velkoměsty bude patrně obnoven v průběhu večera. Později mluvčí drah uvedla, že se tak předběžně stane až v průběhu sobotního rána a i poté možná bude nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí zcela k normálu.

  Změny v ukrajinském velení pokračují, generální štáb má nového náčelníka

Mnoho spojů ICE a IC vypadlo podle Deutsche Bahn také na trati mezi Hamburkem, Rostockem a Stralsundem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com