Vláda schválila pro stravovací podniky kvůli uzavření 2,5 mld. Kč

bluewagon.cz

Vláda schválila v souvislosti s pandemií podporu pro stravovací zařízení 2,5 mld. Kč. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda dnes schválila 3 mld. Kč. Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 Kč, řekl ministr Havlíček.

Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kabinet dnes rozhodl o jejich opětovném uzavření od pátku.

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Na příspěvek na nájem za 4. čtvrtletí vláda schválila 3 mld. Kč

Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda dnes schválila tři miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Pro Českou republiku bude od pátku platit přísnější čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES). Znovu se uzavřou restaurace, hotely nebo fitness centra.

Podmínky programu COVID nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytl na nájem slevu, jak tomu bylo u první výzvy. Maximální výše podpory bude deset milionů korun.

  Platy ve veřejné sféře chce ČSSD zvýšit o 3000 Kč, odbory to podporují

Hotely dostanou za den uzavření a pokoj náhradu 100 až 330 Kč

Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun. Schválila to dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Vláda dnes rozhodla, že pro Českou republiku bude od tohoto data platit přísnější čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES).

Ubytovací zařízení mohla podle stejných pravidel, která dnes představil Havlíček, o podporu žádat za jarní uzavření. Ministerstvo pro místní rozvoj, který program připravilo evidovalo u první výzvy programu COVID ubytování přes 5500 žádostí za zhruba 2,5 miliardy korun. Na jaře musely být hotely uzavřené 72 dní.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com