Slovensko zavádí zákaz vycházení

Slovensko zavádí od soboty od 05.00 zákaz vycházení. Platit bude do 10. ledna. Důvodem je zhoršování pandemické situace v zemi. „V sobotu zavřou všechny obchody s výjimkou těch, které jsou nevyhnutelné k zabezpečení základních potřeb,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí po středečním zasedání vlády.

Lidé budou moci pobývat v přírodě v rámci okresu, navštívit nejbližší obchod s potravinami, drogerii, lékárnu, lékaře nebo jít na testování.

Výjimka bude platit na péči o rodinného příslušníka, křest, pohřeb či svatbu. Lidé rovněž mohou navštívit výdejní místa e-shopů, aby bylo možné vyzvednout zboží objednané přes internet.

Vzdor zákazu ale lidé budou moci odcestovat na objednanou rekreaci či na Vánoce za příbuznými. Kabinet nechtěl podle ministra Krajčího úplně omezit cestování, protože si uvědomuje, že značné množství lidí bydlí daleko od svých příbuzných.

Na svátky by maximálně dvě domácnosti měly vytvořit tzv. bublinu, v níž se budou během Vánoc setkávat. Tuto bublinu budou muset dodržovat do ukončení zákazu vycházení. Členové bubliny mohou cestovat společně na rekreaci na chatu nebo do apartmánu, kde se setkají jen členové těchto dvou domácností.

Výjimku ze zákazu vycházení budou mít také mše s dodržováním poloviční kapacity kostelů. Otevřena budou také lyžařská střediska.

Vývoj epidemie koronaviru na Slovensku
Vývoj epidemie koronaviru na Slovensku
Foto: korona.gov.sk

Na Slovensku zaznamenali 3565 nových případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s nákazou zemřelo 58 lidí, což je rekordní počet úmrtí za jeden den od začátku pandemie. V nemocnicích je 2105 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 160 na JIP a 150 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 139 088 lidí a od začátku pandemie zemřelo 1309 lidí.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Rusko v odvetě za útok na Makijivku ostřelovalo nádraží v Družkivce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com