Česko přešlo do 4. stupně PES, experti budou jednat o 5. stupni

zpravy.aktualne.cz

Česko se dnes vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, zavřené tak musejí být například restaurace nebo hotely. Rizikové skóre ale stouplo už na 76 bodů ze sta, což odpovídá pátému stupni. Pokud bude toto skóre setrvale vysoké, expertní skupina ministerstva zdravotnictví bude řešit, zda úřad přechod do nejpřísnějšího stupně vládě navrhne. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je cílem zejména ochránit kapacity zdravotnického systému.

Tento týden bude průměrně kolem 6000 nových případů koronaviru denně, za týden je to nárůst asi o 30 procent. Příští týden to bude ještě víc, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Reprodukční číslo je 1,2, roste i podíl pozitivních ze všech testů. Stoupá i podíl nakažených seniorů, díky pravidelnému testování ale klesá počet nakažených v domovech důchodců.

Blatný upozornil na to, že situace v nemocnicích se zhoršuje. V některých krajích navíc opět přibývá nakažených zdravotníků, v celém Česku jich je nyní nemocných 5100. Právě zdravotníci, kteří pečují o těžké případy, budou jako první očkováni. První dávka vakcíny by do Česka mohla podle Blatného dorazit už 26. prosince. První dodávky v řádu desítek tisíc budou distribuovány do očkovacích center velkých nemocnic. Další prioritou bude očkování v domovech pro seniory.

Očkování bude hrazeno z pojištění a nebude povinné. Jeho dobrovolnost a zákaz diskriminace neočkovaných lidí ale v zákoně o pravidlech pro nákup a distribuci vakcín nebude výslovně stanovena. Zákon dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Po dvou týdnech dnes musely znovu zavřít restaurace, povolené jsou pouze výdejní okénka a rozvozy. Někteří provozovatelé s tím nesouhlasí. Na protest zůstala otevřená třeba brněnská hospoda U Sajmona pod Hájkem. Na oběd pak pozval politiky majitel pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku. Chtěl, aby se podívali na dopad koronavirových opatření a probrali s ním současnou situaci. Kvůli projednávání rozpočtu ale většina poslanců zůstala ve Sněmovně, dorazil pouze Lubomír Volný (nez.). O víkendu bude otevřené také třeba ústecké fitness centrum Factory na Severní Terase.

  Česko a Polsko zabezpečí slovenský vzdušný prostor. Ministři podepsali dohodu

Na rozdíl od předchozího přechodu do čtvrtého stupně zůstaly dnes otevřené všechny obchody a některé služby, na horách se také mohly rozjet vleky a lanovky. Lyžaři se na horách ale nemohou ubytovat. Několik stovek lyžařů dorazilo například na Klínovec, museli ale dodržovat přísná opatření. Ve skiareálu se prodávali pouze denní skipasy, aby mohli provozovatelé lépe kontrolovat kapacitu. Lyžovalo se rovněž ve dvou největších krkonošských střediscích ve Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora – Pec i v některých menších areálech.

Způsob, jak se vrátit k normálnímu životu ještě před proočkováním populace, je podle Blatného testování. Od 4. do 17. prosince bylo uděláno téměř 44.000 antigenních testů na covid-19 u učitelů a veřejnosti. Pozitivních bylo zhruba pět procent. Na bezplatný antigenní test mají od středy nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Ve čtvrtek test podstoupilo 10.587 lidí, přibližně o 5000 méně než ve středu. Konec dobrovolného antigenního testování je naplánován na 15. ledna, do té doby si podle twitteru Chytré karantény rezervovalo termín 223.500 lidí.

Spolu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle Blatného (za ANO) ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést i ke změně tabulek PES. „Méně rizikové aktivity by tak mohly být umožněny,“ uvedl Blatný. Současně ale také upozornil na ot, že není nakloněn dalším výjimkám.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com