Svatoanenská nemocnice kvůli covidu opět ruší plánované operace

Echo24

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně ode dneška opět ruší všechny plánované operace a zákroky, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Důvodem je rostoucí počet pacientů s nemocí covid-19 a absence nemocničního personálu. Nemocnice má 92 nakažených pacientů, počátkem minulého týdne jich měla 70 a koncem týdne 85. Plánované zákroky omezily i jiné nemocnice, například Fakultní nemocnice Brno nebo Nemocnice Znojmo. V kraji je s koronavirem hospitalizovaných 582 pacientů. Před několika týdny byl jejich počet skoro 1200, před několika dny ale klesl k 500 a nyní znovu narůstá.

Nemocnice v kraji i po celé zemi už na podzim omezily nebo zcela zastavily plánované operace kvůli druhé vlně covidu-19. Svatoanenská nemocnice část plánovaných zákroků obnovila koncem listopadu, měsíc poté je ale opět zastavuje. „Samozřejmě se to týká pouze těch zákroků, které jdou odložit a jejichž odložení neohrozí pacienty na životech,“ uvedla Lipovská.

Podle ní je důvodem zvyšující se počet pacientů s koronavirem, ale také absence nemocného personálu. „Máme 82 nemocných zdravotníků. Z toho je 10 lékařů a 72 nelékařského personálu,“ poznamenala Lipovská.

V režimu omezených plánovaných operací stále pracuje Fakultní nemocnice Brno. Její mluvčí Veronika Plachá dnes ČTK řekla, že se operuje ve 13 z 25 sálů. „Ode dneška ale omezujeme část elektivní péče v našich ambulancích. Respektujeme doporučení centrálního řídícího týmu, podle kterého se máme připravit na nárůst zátěže covid pacientů. Přizpůsobujeme tomu tedy provoz,“ řekla Plachá. Nemocnice má nyní kolem 130 pacientů s covidem-19, z toho je přes 30 na jednotkách intenzivní péče. Plánované operace omezila i znojemská nemocnice. „Respektujeme doporučení centrálního řídícího týmu,“ dodala mluvčí nemocnice Petra Veselá.

V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni 60.233 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se 50.722 lidí, naopak zemřelo 1328 osob. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

  Na náměstí Jana Palacha se v lednu uskuteční Měsíc pro fakultu

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com